Gisteren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet opgeroepen zich in te zetten voor een Europese winstbelasting voor multinationals. GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver diende daarover een motie samen met D66 in en kreeg vandaag steun van SP, PvdA, en het CDA. Uitgangspunt is dat er een Europese grondslag komt voor de vennootschapsbelasting. Dat beperkt de mogelijkheid voor multinationals om belasting te ontwijken.

Klaver: “Bedrijven spelen handig in op de gaten in de belastingstelsels en de verschillen in de wetgeving tussen landen. Overheden lopen zo miljarden mis doordat bedrijven op grote schaal hun belasting kunnen ontwijken. Een geharmoniseerde Europese grondslag voor de winstbelasting maakt dit shoppen tussen belastingstelsel onmogelijk.”

GroenLinks pleit al lange tijd voor het aanpakken van belastingontwijking door grote bedrijven. De Europese Commissie becijferde dat Europese landen jaarlijks duizend miljard euro aan belastinginkomsten mislopen door belastingontwijking en -ontduiking. Volgens GroenLinks is voor een effectieve aanpak een Europese inzet nodig, maar kan Nederland ook zelf alvast stappen zetten om belastingontwijking tegen te gaan. Zo moet de overheid alleen bedrijven die ook echt werk naar Nederland brengen toelaten tot ons gunstige fiscale stelsel.

Klaver: “In Nederland betalen wij allemaal belasting. Van belastingen betalen wij scholen, ziekenhuizen, wegen, politieagenten en noem maar op. Bedrijven maken van deze voorzieningen net zo goed gebruik als burgers, maar betalen hier niet aan mee omdat zij op grote schaal belasting ontwijken. Dat is oneerlijk en daar moeten we iets aan doen.