Pensioenfondsen moeten zich wapenen tegen risico's van klimaatverandering

Europarlementariër Bas Eickhout diende donderdag voorstellen in die pensioenfondsen in de EU verplicht zich te wapenen tegen de financiële gevolgen van klimaatverandering door uit hun investeringen in fossiele industrieën te stappen. Woensdag waarschuwde de president van de Bank of England dat de klimaatverandering een levensgroot financieel risico met zich meebrengt voor investeerders, waaronder pensioenfondsen.

“Pensioenfondsen hebben miljarden geïnvesteerd in fossiele industrieën”, constateert Eickhout. “Pensoenfondsen moeten nu aan de bak om duurzaam te investeren.”

“Gepensioneerden kunnen naar deze miljarden fluiten als pensioenfondsen onverantwoord blijven investeren in bedrijven die hun ogen sluiten voor klimaatverandering.”

Eickhout wil ook dat pensioenfondsen verplicht worden om milieu- en sociale overwegingen mee te nemen in hun beleggingsbeleid.

Het Europees Parlement behandelt momenteel een wet die strengere eisen stelt aan het bestuur van pensioenfondsen en die verplicht tot betere communicatie over hoeveel pensioen mensen opbouwen en hoe pensioenfondsen beleggen. Eickhout dient amendementen in die pensioenfondsen verplicht om plannen te maken voor duurzame investeringen en daar openheid over te verschaffen aan deelnemers van pensioenfondsen.

Ingediende voorstellen

De voorstellen van Eickhout over verantwoord beleggen staan in de amendementen 530, 548, 591, 602 en 617.