Dit zijn de tien meestgestelde vragen aan onze campagnemedewerkers

Onze campagnemedewerkers werken hard om alle vragen die binnenkomen via mail of sociale media te beantwoorden. Staat jouw vraag er tussen?

1. Jullie staan op zoveel stations om te flyeren! Zijn jullie flyers wel duurzaam?

Natuurlijk, de flyers zijn CO2-neutraal gedrukt, van gerecycled papier en de inkt is milieuvriendelijk.

2. Ik twijfel tussen GroenLinks en D66. Waarom moet ik op GroenLinks gaan stemmen?

Dat kunnen we in één plaatje zeggen.

Maar we hebben ook een uitgebreide analyse. De opvallendste verschillen: In 2030 is in de plannen van GroenLinks 61 procent van de energie schoon opgewekt. Bij D66 is dat maar 39 procent. GroenLinks zet zich in de groeiende ongelijkheid in Nederland te keren. D66 laat de inkomensongelijkheid groter worden.

3. Waarom zijn jullie voor kilometerheffing en wat betekent dat voor mij?

Alles wat we niet willen maken we duurder. Alles wat we wel willen maken we goedkoper.

In de plannen van GroenLinks ga je inderdaad meer betalen voor autorijden, je gaat echter ook meer verdienen. De belastingen die wij heffen op milieuvervuiling (bijvoorbeeld in de vorm van rekeningrijden, maar ook belasting op energie) investeren wij direct weer terug. Recht tegenover deze belastingen staat een grotere lastenverlichting op werk en inkomen. In de doorrekening van het centraal planbureau is het rekeningrijden meegenomen en blijkt dat bij GroenLinks de koopkracht van de lage en middeninkomens fors stijgt (meer dan vijf procent). Zelfs voor de hoge inkomens is er een klein beetje koopkrachtstijging. (Check de details in deze video over onze plannen.)

Het resultaat van onze plannen is duidelijk: de files nemen met zestig procent af. Daarnaast investeren we van alle partijen het meest in openbaar vervoer.

4. Wat gaan jullie doen voor de Groningers?

GroenLinks wil van het gas af en ook de winning naar nul brengen. Daarom doet GroenLinks vergaande voorstellen om Nederland snel onafhankelijk te maken van aardgas, ook omdat we uiteindelijk CO2-neutraal moeten gaan verwarmen.

Hoe ver gaat de gaskraan echt dicht?

5. Pakt GroenLinks ZZP'ers?

Nee. Bij GroenLinks gaan alle werkenden met lage en middeninkomens, inclusief zzp’ers, erop vooruit. Je kunt niet één maatregel uit de doorrekening halen en daar conclusies over inkomen of koopkracht aan verbinden. Dat is het hele idee van ons totaalpakket aan maatregelen zoals dat door het CPB is doorgerekend.

Wij schaffen inderdaad de MKB-winstvrijstelling af. Dat is een belastingvoordeel dat vooral ten gunste komt aan veel verdienende zzp’ers die veel minder belasting betalen dan werknemers met een vergelijkbaar inkomen. Daar tegenover staan bij ons maatregelen als een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zzp’ers betaald wordt door de overheid. Daarboven op komt een hogere arbeidskorting, combinatiekorting en algemene heffingskorting. Daarnaast verlagen wij de zorgpremie met ongeveer duizend euro per jaar en schaffen we het eigen risico in de zorg af. Dit zijn allemaal maatregelen die ook zzp'ers ten goede komen.

Door dit totaalpakket aan maatregelen gaan alle werkenden met lage en middeninkomens, inclusief zzp'ers (tot twee keer modaal), er bij ons op vooruit. Wel vragen we van zeer goed verdienende zzp’ers om een eerlijker deel bij te dragen, zoals we dat van alle hoge inkomens vragen.

6. Wat vindt GroenLinks van ritueel slachten?

GroenLinks kiest voor het verbeteren van dierenwelzijn, terwijl we de vrijheid van godsdienst in acht nemen. Samen met andere partijen hebben we de initiatiefwet van de PvdD gewijzigd zodat halal en koosjer slachten niet per definitie onmogelijk wordt als dat aantoonbaar niet voor meer dierenleed zorgt.

7. Wat is jullie standpunt over voltooid leven?

Mensen moeten zelf kunnen beschikken over hun leven, ook als zij dit zonder medisch urgente redenen als voltooid ervaren. De wettelijke erkenning van euthanasie bij een voltooid leven is daarom een belangrijk onderdeel van het zelfbeschikkingsrecht. Onder welke voorwaarden en hoe moet zorgvuldig worden onderzocht. Voorop staat dat de mensen die hun leven als voltooid ervaren een weloverwogen en vrijwillige keuze kunnen maken.

8. Wat doen jullie aan de woningnood?

Wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang, huren zijn hoog, koophuizen zijn duur. We willen meer sociale huurwoningen bouwen en de doorstroming bevorderen. GroenLinks wil dat de huren van sociale huurwoningen voor minima en mensen met lage inkomens niet sneller stijgen dan de inflatie.

Om op korte termijn de woningnood aan te pakken, wil GroenLinks samen met investeerders leegstaande gebouwen van de Rijksoverheid transformeren tot betaalbare huurwoningen. Op die manier zorgen we snel voor een voldoende woningen voor iedereen.

9. Ik heb last van houtstook, wat moet ik er aan doen?

Houtkachels en open haarden zijn gezellig, maar ook slecht voor de luchtkwaliteit. Twee uur de kachel aan staat qua fijnstofuitstoot gelijk aan tien uur autorijden. Eind 2015 diende GroenLinks samen met PvdA en D66 een motie in om de gevolgen van houtstook in kaart te brengen en oplossingen voor overlast voor te stellen. Ondertussen heeft de gemeente Nijmegen al een handige toolkit opgesteld voor stokers en de mensen die daar last van hebben.

10. Waarom komen al jullie kandidaten uit de Randstad?

Onze kieslijst is met veel zorgvuldigheid samengesteld door de kandidatencommissie. Zij zoeken de meest geschikte kandidaten. In de samenstelling van het team is diversiteit en een evenwichtige mix tussen ervaren en nieuwe Kamerleden belangrijk.

Veel kandidaten wonen in de Randstad, maar een flink aantal komt ook uit de rest van Nederland. Zo komt Jesse zelf uit Roosendaal, Kathalijne Buitenweg (2) is opgegroeid in de buurt van Barneveld, Tom van der Lee (3) is geboren in de Achterhoek, Linda Voortman (4) is geboren in Twente, Paul Smeulders (13) woont in Den Bosch, Lisa Westerveld (14) is afkomstig uit Achterhoek en woont nu in Nijmegen, Bart Snels (9) komt uit Roosendaal en Niels van den Berge (18) woont in Tholen in Zeeland. Om maar wat te noemen!

Staat je vraag er niet tussen?

Onze medewerkers zitten voor je klaar om je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Mail naar vragen@groenlinks.nl.