Huib van Essen
Huib van Essen

Huib van Essen (17)

Advies van de kandidatencommissie: "Huib van Essen (47) is bevlogen op het gebied van duurzame mobiliteit en energie en is hierin een bewezen expert. De afgelopen vijftien jaar adviseerde hij Europese en nationale overheden over grote vraagstukken rond verkeer en milieu. Als Statenlid voor Utrecht toont hij zich scherp in het debat en haalt hij concrete resultaten binnen door in te zetten op slimme coalities. Met deze effectieve werkwijze kan Huib in de Tweede Kamer van betekenis zijn voor schonere lucht en een ambitieuze klimaatagenda. Als natuurkundige stond Huib aan de wieg van de GroenLinks-werkgroep Exact. Ook was hij initiatiefnemer en schrijver van  de GroenLinks-visie op mobiliteit #Connected - Nederland gezond en bereikbaar en de lezingencyclus 'Oog voor het klimaat'."

Scherp, ervaren en vol groene energie

Van het Utrechtse Leidsche Rijn naar een fossielvrij Binnenhof

Huib van Essen (47) heeft een fijne jeugd in het bosrijke Dieren. Zijn vader werkt als personeelsmanager, zijn moeder in wereldwinkels en bij de bewonersraad van een verzorgingshuis. Na het VWO studeert Huib Technische Natuurkunde en maakt lokaal faam als cabaretier. Eind 1994 begint hij bij KPN waar hij na enkele jaren bewust kiest voor een baan als operationeel manager; letterlijk en figuurlijk met de voeten in de klei. In 2002 wordt Huib adviseur duurzame mobiliteit bij CE Delft. Hij is al gauw een autoriteit op dit terrein en leidt veel invloedrijke projecten. Hij spreekt regelmatig op conferenties, radio en tv en in commissies van het Europarlement en de Tweede Kamer. Sinds 2015 zit Huib in de Utrechtse Staten waarin hij opvalt met een overtuigende GroenLinkse inbreng en aansprekende successen.

Geef de fractie een groen hart

We staan op een keerpunt: klimaatverandering, vervuiling en groeiend wantrouwen vragen om scherpe keuzes. Huib wil dat de overheid de bakens verzet en het voortouw neemt voor gezonde mobiliteit, schone energie en een inclusieve samenleving. Huib wordt graag het groene hart van de nieuwe Kamerfractie.

Wetenswaardigheden

Huib is dol op bergen en allergisch voor stof. Naast zijn werk volgde hij een driejarige acteeropleiding bij de Haagse Acteerstudio. Hij maakt vele voorstellingen, waaronder op Oerol. Als wereldburger woonde Huib in Dieren, Enschede, New York, Groningen, Utrecht en De Meern. Hij woont nu met zijn vrouw en twee zonen op een mooi plekje in het Utrechtse Leidsche Rijn.