Janet Duursma
Janet Duursma

Janet Duursma (29)

Advies van de kandidatencommissie: "Janet Duursma (50) uit Delden is een echte verbinder en breed inzetbaar, vooral op het sociale domein. Ze is leraar Maatschappijleer en Levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs. Ze heeft lokale politieke ervaring opgedaan in de gemeenteraad van Rheden en is nu fractievoorzitter in de provincie Overijssel. Met haar rustige en heldere wijze van communiceren is Janet in staat om mensen voor haar standpunten te winnen."

"Solidariteit als de basis voor het politieke handelen; solidariteit met mensen die het minder hebben getroffen, hier en elders, en solidariteit met toekomstige generaties. Waar of hoe je bent geboren: als man of vrouw, hoe gezond je bent, je geaardheid, etc. mag niet bepalend zijn voor de kansen die je krijgt."

Van Assen naar het Binnenhof

Janet is geboren op 10 juni 1966 en groeide op in een Friestalig gezin in Assen. Haar vader werkte in een steenfabriek en was actief vakbondslid. Haar moeder zorgde voor het huishouden en de kinderen en deed schoonmaakwerk. Na een HBO-propedeuse aan Academie De Horst in Driebergen, ging Janet naar de Vrije Universiteit in Amsterdam om Politicologie te studeren. Zij studeerde af op arbeid-zorgverhoudingen in verschillende typen welvaartsstaten. Vervolgens verhuisde Janet naar Velp (Gld) en ging werken in het voortgezet onderwijs. Sinds 2013 woont ze met haar partner in Twente.

Hier staat Janet voor

In Nederland is nog een wereld te winnen op het gebied van emancipatie; verschillen in inkomen en in groeikansen hangen onevenredig sterk samen met etniciteit, sekse en buurt. We kunnen hier verandering in brengen met goed taalonderwijs, met de mogelijkheid tot stapelen, met het stellen van quota en met een consequenter kinderopvangbeleid.

Wetenswaardigheden

Janet speelt graag gezelschapsspellen als Machiavelli en de Weerwolven van Wakkerdam en ze houdt van kennisquizzen. Naast het ‘gewone’ schoolwerk neemt zij mondelinge examens af bij leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs. Janet is lid van Mensa. In haar vrije tijd wandelt ze ook graag, langs de IJssel, op de Waddeneilanden of waar maar een weids uitzicht is.