Harmen Binnema

Eerste Kamerlid

Politiek gaat voor mij om inhoud, om verbinding, om samenwerking. Maar de radicale veranderingen die nodig zijn, vragen er ook om dat je de verschillen benoemt en het conflict niet uit de weg gaat.

Al iets meer dan 20 jaar lid en sinds 2002 actief voor GroenLinks, als voorzitter van een lokale afdeling en verschillende kandidatencommissies, als lid van Provinciale Staten en als trainer debatteren en presenteren bij de GroenLinks Academie. Naast zijn lidmaatschap van de senaat is Harmen universitair docent bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, met een specialisatie in lokaal bestuur en democratische vernieuwing. Hij is goed in staat verbinding te leggen tussen de wetenschap, de alledaagse politiek en de uitwerking daarvan in de praktijk.

Van beschouwen en analyseren naar zelf doen

Toen Harmen politicologie ging studeren en daarna een proefschrift ging schrijven over politieke partijen, leek het hem verstandig afstand van de politiek te houden om die objectief te kunnen bestuderen. Maar na de moord op Fortuyn en de schuld die ‘links’ daarvan kreeg, vond hij het tijd zelf de politiek in te gaan. Dat werd uiteindelijk een periode van acht jaar in Provinciale Staten van Noord-Holland, waarvan vier jaar als fractievoorzitter. Na een periode van activiteiten in verschillende maatschappelijke organisaties en twee lokale rekenkamers, en meer tijd voor het doen van onderzoek en lesgeven, trok het politieke werk weer en hij kan zich geen mooier podium voorstellen dan de Eerste Kamer.

Hier staat Harmen voor

De strijd voor schone lucht en schone energie. Zorgvuldig omgaan met het landschap, zowel vanwege de natuurwaarden als de (cultuur)historie. Snel en toegankelijk openbaar vervoer als echt alternatief voor de auto of het vliegtuig. En dat allemaal door belastinggeld verstandig en duurzaam te besteden. Dat zijn belangrijke uitgangspunten voor Harmen, die hij bij uitstek herkent bij GroenLinks. 

Wetenswaardigheden

Harmen doet zijn best regelmatig hard te lopen en speelt piano en orgel en zingt soms daarbij. Graag gaat hij er met zijn twee zoontjes op uit met de bakfiets (jaja) of wandelend in de prachtige natuur die de provincie Utrecht rijk is.