Bram van Ojik
Bram van Ojik

Bram van Ojik vertrekt als partijleider en Kamerlid

Zojuist heeft Bram van Ojik onderstaande brief naar de leden gestuurd. Daarin maakt hij bekend dat hij stopt als partijleider en Kamerlid. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als de nieuwe fractievoorzitter. Om 13.00 uur geeft GroenLinks een persconferentie in Spaces, Zuid Hollandlaan 7 Den Haag. Via deze site is de persconferentie straks live te bekijken.

Beste partijleden,

Met deze brief wil ik jullie laten weten dat ik besloten heb te stoppen als fractievoorzitter en Kamerlid. Dat was geen eenvoudig besluit, ik heb er lang over nagedacht en ik heb het weloverwogen genomen.

Ik vertrek op het moment dat onze partij er in veel opzichten goed voorstaat. In 2012 werd ik in de moeilijke periode na de verkiezingen onverwacht fractievoorzitter. Vanaf de eerste dag heb ik, met steun van heel veel anderen, mijn uiterste best gedaan om het vertrouwen in GroenLinks te herstellen. Dat is gelukt. Bij alle verkiezingen sinds september 2012 hebben we substantieel herstel laten zien en het vertrouwen van heel veel kiezers terug gewonnen. In de Tweede Kamer voeren we inhoudelijk herkenbare oppositie en boeken we resultaat met concrete voorstellen voor verbetering van kabinetsbeleid en meerderheden voor onze eigen initiatieven.  Binnen de partij investeren we met partij-brede debatten waar heel veel leden bij betrokken zijn, in toekomstige inhoudelijke versterking en onderstrepen we het karakter van onze partij als een springlevende vereniging met ruim 20.000 leden.

Ik ben er trots op dat ik aan al deze positieve ontwikkelingen een bijdrage heb mogen leveren.

Dat we er goed voorstaan, betekent natuurlijk niet dat het niet nog beter kan. Als we nog meer willen doen aan verbetering van de zorg, de overgang naar schone energie, en een eerlijker verdeling van werk en inkomen, dan is het van groot belang dat GroenLinks zich de komende jaren inhoudelijk en als politieke machtsfactor verder versterkt. Dat vereist een lange adem en een ononderbroken inzet. Dat vereist ook dat we onze toekomstige kiezers met hernieuwd elan en vol zelfvertrouwen tegemoet treden.

Bij die nieuwe fase horen, naar mijn vaste overtuiging, ook weer nieuwe mensen. Het hoort bij goed leiderschap dat je,  als je tot een dergelijke afweging komt, daar uit ook de consequentie trekt. In mijn geval is dat mijn besluit plaats te maken.

De fractie heeft besloten Jesse Klaver tot nieuwe fractievoorzitter te kiezen. Nadat ik bijna drie jaar met hem heb samengewerkt, ben ik er zeker van dat GroenLinks onder zijn leiding een nieuwe stap zal zetten  om onze idealen in- en  buiten het parlement dichterbij te brengen.

Met veel plezier en vol vertrouwen draag ik het stokje dan ook aan hem over.

Uiteraard beslissen jullie als leden straks in een referendum wie onze lijsttrekker wordt, maar voor nu ben ik ervan overtuigd dat de fractie met de keuze voor Jesse een belangrijke stap zet in het realiseren van de gewenste versterking.

Dat geldt ook voor de komst van Rik Grashoff die na mijn vertrek als Kamerlid aantreedt. Door zijn brede ervaring als lokaal bestuurder, partijvoorzitter en (eerder) Kamerlid zal hij samen met Jesse, Liesbeth en Linda het optreden van GroenLinks in de kamer verder gestalte geven.

Wat ik zelf ga doen, weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik meer tijd wil voor mezelf en voor mensen in mijn naaste omgeving. Voor GroenLinks kan ik me vast wel weer eens in een andere rol nuttig maken. Ook daar verheug ik me op.

Ik dank jullie voor alle steun die ik de laatste jaren in mijn werk voor onze partij heb ontvangen en verheug me op het weerzien met velen van jullie, waar en wanneer dan ook.

 

Met vriendelijke groet,

 

Bram van Ojik