Marije Cornelissen bezoekt bedreigde gay prides in Europa. Komend weekend is ze bij de gay pride in Chisinau, Moldavië.

Om te lobbyen voor een succesvolle en veilige pride in Chisinau dit jaar, probeer ik ervoor te zorgen dat de regering in Moldavië zich zo bekeken mogelijk voelt, en ze weet dat dit een belangrijke testcase is. Het verschil tussen vorige jaren en dit jaar is dat Moldavië er echt iets bij te winnen heeft om een succesvolle en veilige pride te hebben. Moldavië kwam een tijdje geleden met de Europese Unie tot actieplan om uiteindelijk tot visumvrij reizen te komen. Dat zou van enorme betekenis zijn voor de inwoners van Moldavië, die daardoor makkelijker op vakantie, familiebezoek, zakenreis of studiereis kunnen gaan in de EU. Onderdeel van het actieplan is het invoeren en implementeren van antidiscriminatiewetgeving, ook op grond van seksuele oriëntatie.

EU zet knop om voor mensenrechten

Ik sprak onlangs met ambassadeur van Moldavië bij de EU. Ambassadeur Caras vertelde gloedvol over de vorderingen die zijn land maakt op het gebied van mensenrechten in het algemeen en homorechten specifiek. Zijn analyse is dat de dialoog met de EU een knop heeft omgezet bij regering en ambtenaren, om mensenrechten bovenaan de agenda te zetten. En dat lukt wonderwel. Ik ben onder de indruk van wat er bereikt is in korte tijd. Maar ik heb ook bij de ambassadeur benadrukt hoe belangrijk het is dat de 'March for traditional values' op 19 mei veilig verloopt. Hij heeft me verzekerd dat er geen enkele reden is om te denken dat het niet veilig en succesvol zal zijn.

Naast het gesprek met de ambassadeur, schreef ik ook een brief geschreven naar de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken in Moldavië. De minister van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de veiligheid, de minister van Buitenlandse Zaken voor de relaties met de Europese Unie. Ik heb in de brief mijn bewondering uitgesproken voor de vorderingen in de afgelopen tijd en ik hoop dat deze ministers zullen zorgen voor een veilige optocht dit jaar, als bewijs van hun politieke wil om de implementatie van de antidiscriminatiewet serieus te nemen. En natuurlijk verteld dat ik er zal zijn en dat ik ervan uitga dat zij mijn veiligheid zullen garanderen.

Brief van Nederlandse minister

Een brief van mij is behulpzaam, maar een brief van onze Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zet pas echt zoden aan de dijk. Het Europees Parlement keurde namelijk in april al visumfacilitatie voor Moldavië goed, terwijl de Europese Ministerraad daar nog unaniem over moet besluiten. Minister Timmermans heeft dus op dit moment een beslissende stem. Via Kamervragen verzocht GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik daarom Timmermans om een brief te sturen aan zijn collega in Moldavië. We hopen dat dit enerzijds Moldavië aanspoort om de pride veilig te laten verlopen, en anderzijds Nederland aanspoort om visumfacilitatie goed te keuren als alles goed gaat.

Tot slot vraag ik aan eurocommissaris Stefan Füle gevraagd om een signaal af te geven aan de regering van Moldavië. Dan hebben we vanuit het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-Ministerraad laten weten dat we een veilige en succesvolle 'March for traditional values' van groot belang vinden. In de dagen voorafgaand aan de pride word ik op de hoogte gehouden door Genderdoc M om snel in te kunnen grijpen als er toch iets mis dreigt te gaan, en wacht ik met spanning op de brieven en reacties vanuit Moldavië daarop.

Ik hou jullie op de hoogte.