Samen met Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk vorm ik in het Europees Parlement de allereerste transnationale delegatie. Zo kunnen de drie Nederlandstalige groenen in de groep de werkverdeling wat beter regelen. De samenwerking verloopt uitstekend. Toch is het wennen.

Vlamingen leven al bij al wat bourgondischer dan Nederlanders. In Vlaanderen maak je afspraken tijdens lunches waar ook al eens een druppel lekkere wijn mag vloeien. Niks daarvan bij de nuchtere Nederlanders. Gedisciplineerd vergaderen aan een ordelijke kantoortafel bij een broodje “gezond” is de normale gang van zaken. Geen alcohol, wel sprankelend mineraalwater.

De maandelijkse ontmoetingen met de Eurojournalisten gebeuren in Vlaanderen op donderdagmiddag en worden bezegeld met een copieuze lunch. In Nederland is er hoogstens op woensdagavond rond zessen een “persborrel”. Was het uiteindelijk dan toch een goede zaak dat Willem de Zwijger in de zeventiende eeuw de zuidelijke Nederlanden in handen van de Spanjaarden liet?

Journalist

Stilaan ontdekken ook de persjongens en –meisjes het nut van onze samenwerking. Enkele maanden geleden vroeg een Vlaamse journalist me wat uitleg te verstrekken over de omgang met vertrouwelijke gegevens door telecommunicatiebedrijven. Ik bezorgde de man de eerste gegevens en verwees hem voor verdere details door naar Kathalijne. Gevolg: een paginabreed artikel waarin ik ruim vermeld en geciteerd werd en Kathalijnes opmerkingen in mijn mond werden gelegd. Leuk!

Maandagnamiddag 11 oktober. 17.30 uur. Het kleine scherm van mijn looptelefoon floept aan. Berichtje van Kathalijne vanuit de besloten zitting van de commissie openbare vrijheden: “Buttiglione weggestemd met 28 tegen 27 stemmen!” Hoera! Ik licht onmiddellijk de Vlaamse pers in. Een half uurtje later krijg ik een telefoontje van een radiojournalist. “Mogen we je na 2O uur bellen voor een kort radio-interview?” Ik aarzel en vertel hem dat ik de stemming niet persoonlijk bijwoonde. Ik suggereer hem Kathalijne te bellen.

Kathalijne

Erg benieuwd luister ik naar het radionieuws van 22 uur dat opent met het nieuws dat de Italiaanse kandidaat-commissaris is weggestemd in een parlementaire commissie van het Europees Parlement. Kathalijne legt kort en krachtig uit wat er gebeurde. Ze wordt op slag een mediaster en domineert de nieuwsberichten van 23 uur en middernacht en het ochtendnieuws van 6, 7, 8 en 9 uur op dinsdagmorgen. Tussen acht en negen legt de Vlaamse radio een verbinding met de VRT-correspondent in Rome Die verwijst naar de schitterende samenvatting van GroenLinks- parlementariër  … Kathalijne Buitenweg. Keurig werk!

Enkele uren later vindt er –als bij toeval- een samenkomst plaats van de Vlaamse europarlementsleden met de voltallige nieuwsredacties van radio en TV. Gespreksonderwerp? Hoe kan de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) het Europese beleid beter bij de luisteraar of kijker brengen. Eén van de journalisten verwijst naar de positieve manier waarop Kathalijne het gebeuren rond Buttiglione versloeg. “Dat was nu eens schitterende radio!”, zegt ze. Eén van mijn Vlaamse collega’s staat boos recht en oppert op een bijzonder jaloerse manier dat het toch niet kan dat de Vlaamse radio nu ook de kans biedt aan Nederlandse parlementsleden om te komen vertellen wat er zich afspeelt in het EP.

Samenwerking

Oops! Er ontspint zich een heftige woordenwisseling. Ik lach in mijn vuistje. De groene visie op het conflict tussen de commissie Barroso en het Europees Parlement kwam uitgebreid aan bod op de Vlaamse radio. Onze “transnationale” samenwerking loopt goed. Vlaanderen en Nederland: jullie horen nog heel veel van die schitterende samenwerking tussen Vlamingen en Nederlanders.