Nieuws gefilterd op conflictmineralen

EU bereikt definitief akkoord over GroenLinks-voorstel conflictmineralen

Tinmijn in Congo

Dinsdagavond bereikten de Europese Commissie, het Slowaaks voorzitterschap van de Raad van Ministers en het Europees Parlement een definitief akkoord over een EU-wet die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt. Europarlementariër Judith Sargentini zat aan de onderhandelingstafel en kreeg steun voor bindende in plaats van vrijwillige maatregelen. Een belangrijke stap richting een meer verantwoorde winning van grondstoffen. Sargentini zette dit onderwerp zes jaar geleden op de Europese agenda.

Lees verder

Kans op doorbraak in Europees dossier conflictmineralen

Tinmijn in Congo

In landen als Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek en Columbia verdienen gewapende groepen illegaal miljoenen euro's per jaar aan de handel in grondstoffen zoals goud en tin, die terechtkomen in producten zoals mobiele telefoons, auto’s, vliegtuigen en verlichting. Ook Europese bedrijven en consumenten dragen daardoor direct of indirect bij aan de financiering van conflicten en mensenrechtenschendingen.

Lees verder

Wetgeving tegen conflictmineralen in laatste fase

Conflictmineralen

“Grijp deze kans om de financiering van bloederige conflicten aan te pakken.” Die oproep doet GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini aan de Nederlandse minister Liliane Ploumen die de komende maanden de Europese Raad van Handelsministers voorzit. Maandag begonnen onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Europese ministers over het wetsvoorstel om de handel in conflictmineralen tegen te gaan.

Lees verder

Europees Parlement steunt strijd Sargentini tegen conflictmineralen

Het Europarlement stemde woensdag in met voorstellen van Europarlementarier Judith Sargentini voor een ambitieus pakket van maatregelen om de handel in conflictmineralen tegen te gaan. Alle Europese bedrijven moeten volgens hen gaan rapporteren over de herkomst van de mineralen die ze gebruiken. Het Europees Parlement kiest voor een andere koers dan de Europese Commissie die de oren liet hangen naar de bedrijvenlobby door met een geheel vrijblijvend voorstel te komen voor slechts een handvol van de Europese bedrijven.

Lees verder

Pagina's