Nieuws gefilterd op COP25

CO2-handel: uitstel op vorige klimaattop zorgt voor problemen in Madrid

Europarlementariër Bas Eickhout is op de klimaatop in Madrid delegatieleider namens het Europees Parlement. Hij schrijft regelmatig updates over de onderhandelingen.

Gisteravond zijn er nieuwe teksten verschenen over de kwestie waar deze klimaattop verreweg de meeste uren in worden gestoken: handel in CO2-rechten. In plaats van dichter tot een oplossing te komen, lijken er juist steeds meer problemen te ontstaan. Het is een schoolvoorbeeld van wat gebeurt als de druk van de onderhandelingsketel gehaald wordt door voor uitstel te kiezen.

Lees verder

COP25: Twee Madrileense knopen

Europarlementariër Bas Eickhout is op de klimaatop in Madrid delegatieleider namens het Europees Parlement. Hij schrijft regelmatig updates over de onderhandelingen.

De tweede week van de klimaattop in Madrid is ingegaan. Zoals gebruikelijk is dit het moment waarop de politici binnendruppelen. Zo ook de delegatie van Europarlementariërs die ik voorzit. De timing is niet toevallig. De eerste week doen de ambtenaren het voorbereidende werk, in de tweede week is het de bedoeling dat de politieke knopen ontrafeld of doorgehakt worden. Maar om wat voor politieke kwesties gaat het dan zoal? Twee knopen ter voorbeeld.

Lees verder

KlimaatABC

De klimaattop van de Verenigde Naties vindt dit jaar in Madrid plaats. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in meer dan oneliners en soundbites, zijn de ontwikkelingen aan de internationale onderhandelingstafel niet altijd even gemakkelijk te volgen. Dat komt voor een groot deel door het taalgebruik. Op de conferenties van de VN vliegen de afkortingen en vage termen je om de oren. Daarom hier een ABC van de klimaatonderhandelingen. Handig als je precies wilt volgen wat er de komende dagen allemaal speelt in Spanje.

Lees verder

Europees Parlement roept klimaatcrisis uit

Het Europees Parlement geeft een belangrijk signaal af door de klimaatcrisis uit te roepen. Daarnaast geeft het Europarlement de opdracht om een hogere Europese klimaatambitie te eisen als inzet bij de klimaattop in Madrid (COP25). Voor deze klimaattop in december is Europarlementariër Bas Eickhout de delegatieleider van het Europees Parlement.

Lees verder