Dit is ons Europees Verkiezingsprogramma ‘Voor verandering’

Er staat veel op het spel donderdag 23 mei bij de Europese Parlementsverkiezingen. Op 23 mei kies jij wie ons vertegenwoordigt in het Europees Parlement en bepalen we de koers van de Nederlandse politiek. GroenLinks staat voor een groen en sociaal Europa. Lees hier ons verkiezingsprogramma ‘Voor verandering'. 

 

Klimaat
Er wordt nu veel gepraat over de klimaatcrisis, maar er gebeurt veel te weinig. Klimaatverandering écht aanpakken? Dat doe je door samen te werken in Europa. Denk aan een goed internationaal treinnetwerk, zodat dat de makkelijkste en goedkoopste optie is voor korte afstanden. Of een CO2-belasting, zodat de vervuilende industrieën hun uitstoot gaan verminderen. We sluiten kolencentrales en zetten in op schone energieproductie.

 

Eerlijk delen
Ook het belastingparadijs Europa moet op de schop. Multinationals maken nu gebruik van oneerlijke constructies en spelen Europese landen tegenover elkaar uit om zo min mogelijk belasting te betalen. Daarom willen wij o.a. een Europees minimum-belastingtarief voor bedrijfswinsten.

 

Verbinding
De Europese Unie is meer dan een gemeenschappelijke markt. De EU is een gemeenschap van waarden. Wij staan we pal voor democratie en rechtsstaat in Europa. Voor gelijke rechten, tegen racisme, seksisme en discriminatie. Voor een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Voor verbinding, in plaats van verdeling.

Wij kiezen voor verandering: alleen door samen te werken kunnen we zorgen voor een groen en sociaal Europa.