Nieuws gefilterd op energiebesparing

Energielabels zijn groot succes: Tijd voor een update

Wie een koelkast of een wasmachine koopt kan tegenwoordig kiezen uit een bonte variatie van de allergroenste labels: AAA, A++ en anderszins. Het toont het succes aan van deze energielabels: producenten van elektrische apparaten zijn in razend tempo steeds energiezuinigere apparaten gaan produceren waardoor de labeling van A tot en met G achterhaald is. Hoog tijd dus voor een aanpassing van de regels, zodat weer in een oogopslag duidelijk is welke apparaat het zuinigst is.

Lees verder

Belastingplan 2015

De discussie over het Nederlandse belastingstelsel is in volle gang. Als het aan GroenLinks  ligt zal in dat nieuwe belastingstelsel grotere vermogens zwaarder belast worden en zullen multinationals reële belastingtarieven gaan betalen. Bij het debat over het belastingplan voor volgende jaar in de Eerste Kamer onderbouwde Margreet de Boer de GroenLinkse wens dat vergroening en duurzaamheid expliciet doelstellingen worden in de belastingherziening. Haar motie over het bevorderen van duurzaamheid als een doelstelling van de herziening van het belastingstelsel, is verworpen.
Lees hier haar spreektekst.

Lees verder

GroenLinks wil wet wijzigen om doelen energieakkoord te halen

Liesbeth van Tongeren

GroenLinks wil een wettelijke stok  achter de deur bij de uitvoering van het Energieakkoord. Nederland loopt hopeloos achter bij het terugdringen van CO2-uitstoot, opwekken van schone energie en het tegengaan van energieverspilling. Het Energieakkoord van de SER kampt met tegenslagen en vertragingstactieken. Er moet snel worden ingegrepen om klimaatverandering te beperken, zegt de klimaatcommissie van de Verenigde  Naties. GroenLinks stelt daarom vijf wettelijke maatregelen voor.

Lees verder

Duurzaam populisme met koelkasten, stofzuigers en toiletten

Bart Staes (Vlaamse Groenen)

De kersverse eurocommissaris Frans Timmermans, bevoegd voor 'betere regelgeving' en duurzaamheid, lanceerde een opmerkelijke lijst met af te schaffen of te vereenvoudigen Europese regels. "Groot op grote zaken, bescheiden op kleine zaken" blijkt het nieuwe mantra van deze Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Hun 'betere regulering' betekent de facto het dereguleren van het Europees milieu- en sociaal beleid: méér markt en munt, minder mens en milieu.

Lees verder

Van Ojik: Rutte moet met aanvulling Energieakkoord komen

GroenLinks-leider Bram van Ojik zal premier Rutte in het debat over de Begroting Algemene Zaken oproepen de regie over het Energieakkoord naar zich toe te trekken. Het is aan de premier om er voor te zorgen dat het kabinet komt met aanvullende concrete maatregelen waarmee we energie besparen en verduurzamen.

Lees verder