Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos
Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos (Foto: CC Rode Kruis)

EU-landen blijven treuzelen bij overnemen vluchtelingen uit Italië en Griekenland

Van de belofte om 160.000 vluchtelingen, die onder erbarmelijke omstandigheden in kampen op de Griekse eilanden en in Italië leven, over Europa te verdelen, komt nauwelijks iets terecht. Dat blijkt uit een rapportage van de Europese Commissie.

“Deze maand is het een jaar geleden dat de Turkijedeal inging en volgens de plannen moet de hervestiging van vluchtelingen in Griekenland en Italië deze zomer zijn afgerond. Het is uitermate teleurstellend dat EU-landen maar blijven treuzelen en excuses zoeken om niet te voldoen aan de afspraak deze mensen over Europa te verdelen”, aldus Europarlementariër Judith Sargentini.

Zorgen over de lente

Sargentini maakt zich grote zorgen nu de lente in aantocht is. “Dan is de zee rustiger en dat leidt vaak tot een toename van bootjes. Het is dus zaak voorbereid te zijn en goede opvang te hebben. Inclusief een goed functionerend herplaatsingsbeleid.”

In Griekenland zitten nog vele asielzoekers in slechte omstandigheden te wachten op herplaatsing in Europa, terwijl Nederland juist asielzoekerscentra sluit. Om die reden is volgende week een protest in Brussel.

Komende zomer verstrijkt de tweejarige implementatieperiode om 160.000 vluchtelingen over Europa te verdelen, maar nog maar een heel klein deel heeft een plek gekregen. “Al die tijd zitten die mensen dus onder slechte omstandigheden in kampen. De EU-landen moeten hun afspraken nakomen en wat mij betreft gaat de Europese Commissie dan ook sancties opleggen aan de lidstaten die onvoldoende vluchtelingen opnemen," aldus Sargentini.