GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen reageert zeer positief op het voorstel van de Europese Commissie om de visumplicht voor burgers uit Macedonië, Montenegro en Servië af te schaffen. Maar ook waarschuwt ze voor verscherpte verhoudingen tussen verschillende etnische groepen in de Balkan als gevolg van dit voorstel omdat de visumplicht wel geldig blijft voor Kosovo en Bosnië-Herzegovina.

"De Serviërs in Kosovo en Bosnië hebben vrijwel allemaal een Servisch paspoort, zodat ze wel onder de nieuwe regeling vallen. Andere groepen, zoals Albanezen in Kosovo en Bosnische moslims, hebben vaak geen tweede nationaliteit en zijn nu slechter af. Het kan niet zo zijn dat de EU deze mensen als tweederangsburgers degradeert," aldus Cornelissen.

Cornelissen is in principe wel enthousiast over het afschaffen van de visumplicht voor Balkanlanden. "Het is essentieel dat jongeren en andere inwoners van deze landen in contact komen met mensen in de rest van Europa. De regeringen van Macedonië, Montenegro en Servië zijn bovendien constructief bezig."

Het bijeffect van het voorstel is echter gevaarlijk omdat er in Kosovo en Bosnië weer onderscheid wordt gemaakt tussen de etnische afkomst van bevolkingsgroepen doordat etnische Serviërs bevoordeeld worden.

Cornelissen vindt ook de timing zeer ongelukkig. "Afgelopen weekend vond nog de internationale dag van de herdenking van de massamoord in Srebrencia plaats. Het is extra pijnlijk dat dit voorstel zo kort op de herdenking is gepresenteerd. Juist de nabestaanden worden nog altijd moeizaam toegelaten tot EU-grondgebied."

Marije Cornelissen wordt namens GroenLinks lid van de buitenlandcommissie in het Europees Parlement en zal zich de komende zittingsperiode inzetten voor ontwikkelingen in de Balkan.