Nieuws gefilterd op Europa

Voorkom lockdown-generatie met Europese aanpak jeugdwerkloosheid

Kim van Sparrentak

De plannen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken die de Europese Commissie woensdag presenteerde, komen volgens Europarlementariër Kim van Sparrentak geen moment te vroeg en geven goede aanknopingspunten. Met de coronacrisis dreigt een nieuwe golf van jeugdwerkloosheid Europa de komende maanden en jaren te overspoelen, zeker in Zuid-Europa dat zwaar getroffen werd door het virus en dat nog niet volledig hersteld is van de vorige crisis. 

Lees verder

Europarlementariërs stemmen tegen uploadfilters

Uploadfilters zijn onbetrouwbaar en breed gebruik hiervan moet worden voorkomen, zo oordeelt een ruime meerderheid van de interne markt-commissie van het Europees Parlement. Een uploadfilter wordt gebruikt door platforms als Facebook en YouTube om materiaal te controleren op auteursrechten voordat het geplaatst wordt.

Lees verder

Openbare hoorzitting om dodelijke beschietingen asielzoekers aan Grieks-Turkse grens

Maandag 6 juli vindt in de LIBE-commissie van het Europees Parlement een openbare hoorzitting plaats om opheldering te krijgen over de beschietingen aan de Grieks-Turkse grens. Dit gebeurt op verzoek van GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik. Uit onderzoek blijkt dat in maart 2020 door de Griekse grenswacht met scherp is geschoten en dat daarbij een dode en meerdere gewonden vielen. Strik: “De onderste steen moet boven. Deze hoorzitting is daarvoor een goede eerste stap.”

Lees verder

Europa zet met taxonomie standaard voor groen investeren

Het Europees Parlement heeft de Europese wet aangenomen die definieert welke investeringen duurzaam genoemd mogen worden: de ‘groene taxonomie’. Europarlementariër Bas Eickhout is hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement: “Dit is een mijlpaal voor de verduurzaming van de financiële sector.”

Lees verder

Nieuwe Europese natuur- en landbouwvisie biedt stevige aanknopingspunten

GroenLinks verwelkomt de plannen van de Europese Commissie op gebied van natuur en voedsel, de zogeheten Farm to Fork- en Biodiversiteitsstrategie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Vooral de concrete doelstellingen - van afname in pesticiden tot uitbreiding van natuurgebieden - zijn positief. Nu komt het erop aan dat de Europese Commissie ook het achterhaalde voorstel voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) flink onder handen neemt. Door de vele miljarden die daarin omgaan goed in te zetten, kan echt een verschil gemaakt worden.”

Lees verder

Pagina's