Europarlement steunt GroenLinks-voorstel: bedrijven moeten openbaar maken hoeveel belasting ze betalen

“Het is essentieel dat iedereen kan controleren hoeveel belasting grote bedrijven betalen in ieder land waar ze actief zijn.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat het Europarlement woensdag de plannen voor verplichte belastingtransparantie voor multinationals steunde.

Al in 2016 deed de Europese Commissie op aandringen van GroenLinks een voorstel, maar de EU-landen konden het tot nu toe niet eens worden over wetgeving. GroenLinks wil dat de Europa daadkracht laat zien in de strijd tegen belastingontwijking.

Eickhout: “Dit voorstel kan een einde maken aan de situatie dat de grootste en rijkste bedrijven ongezien met winsten schuiven en zo hun eerlijke bijdrage ontlopen aan de landen waar ze actief zijn.”

Het voorstel voor de Europese wet die voor transparantie kan zorgen, ligt voorlopig vast in de Raad van Europese ministers. Daar houden enkele nationale regeringen de voortgang tegen. Eickhout roept de EU-landen op om eindelijk daadkracht te tonen tegen multinationals die te weinig bijdragen aan uit belastinggeld betaalde voorzieningen zoals infrastructuur of onderwijs.

Publieke steun

“Er moet echt iets veranderen in de EU in de strijd tegen belastingontwijking”, zegt Eickhout. “Er is brede publieke steun in Europa om multinationals eerlijk belasting te laten betalen. Toch blijven te veel politici de belangen van belastingontwijkende multinationals verdedigen.”

Eickhout hoopt dat het besluit van het Europees Parlement de EU-landen tot actie aanzet.