Geef duidelijkheid over financiële beloftes voor WK voetbal

België en Nederland hebben zich kandidaat gesteld voor het WK van 2018 of 2022. In het (niet-openbare) bidbook staan voorstellen hiervoor. Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver (woordvoerder sport) worden hierin verregaande beloftes gedaan richting de internationale voetbalbond FIFA. De beloften lijken in strijd met de huidige belastingwetgeving, waar het parlement over gaat, niet een demissionair kabinet. Daarom moet het bidbook zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer.

Het WK naar Nederland halen zou een sportief hoogtepunt kunnen worden, maar niet tegen elke prijs. Vooral niet in tijden waarin de hand absoluut op de knip gehouden moet worden.

GroenLinks hoopt dat de bewindslieden duidelijk maken over welke financiele beloften er precies gedaan zijn en wat daarover in het bidbook staat.

“Het kan toch niet dat het kabinet belooft om honderden miljoenen euro's over te maken aan de FIFA? Het is nog altijd zo dat de Tweede Kamer gaat over het uitgeven van geld en niet een demissionair minderheidskabinet. Ik kan en wil niet uitleggen dat er mogelijk bezuinigd gaat worden op zorg en sociale zekerheid, terwijl FIFA-voorzitter Blatter in een grote auto over speciale rijstroken rijdt en daar ook nog eens miljoenen op toe krijgt”, aldus Jesse Klaver, woordvoerder sport.

Op 2 december beslissen 24 leden van de FIFA Executive Committee welke landen de WK’s van 2018 en 2022 mogen presenteren.

Meer informatie

  • Kamervragen van Jesse Klaver aan de demissionaire ministers van Financiën en VWS , 11 augustus 2010 (pdf)
  • "Kabinet geeft FIFA ongekende privileges en overtreedt de regels", De Volkskrant, 11-08-2010 (artikel)
  • De kandidatuur van België en Nederland wordt voorbereid door The HollandBelgium Bid, een stichting van de twee nationale voetbalbonden, ondersteund door de beide rijksoverheden (site The HollandBelgium Bid). Het bidbook is alleen toegankelijk met login.