GroenLinks wil dat energiecoöperaties waarin groepen mensen samen schone energie opwekken, geen transportkosten voor hun stroom hoeven te betalen. Net zoals nu geldt voor producenten van kolenstroom.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Producenten van vervuilende fossiele energie betalen niets voor het transport van hun stroom. Kamp wil nu voorstellen dat ook de grote industrie bijna niets meer hoeft te betalen. Energiecoöperaties waarin mensen samen zonnestroom opwekken moeten van Kamp wél de volle mep betalen. Dat moet anders." Van Tongeren zal maandagavond tijdens het debat over de nieuwe elektriciteitswet hierover een voorstel indienen.

Het kabinet wil dat er in Nederland meer schone energie wordt opgewekt. Het beleid is er echter vooral op gericht om het de grote producenten en verbruikers van fossiele energie niet te lastig te maken. De kleine coöperaties die schone energie opwekken zijn de dupe. GroenLinks vindt dat minister Kamp nu ook met daden moet aantonen dat hij meer schone energie in Nederland wil. Nu hij de elektriciteitswet openbreekt om  de grootverbruikers korting te kunnen geven wil GroenLinks deze mogelijkheid aangrijpen om het opwekken van schone energie aantrekkelijker maken.

 

Liesbeth van Tongeren: "Energiecoöperaties moeten net  zoals de grote producenten van kolenstroom gratis gebruik kunnen maken van het netwerk. Daardoor wordt het opwekken van zonne- en windenergie aantrekkelijker. Als minister Kamp staat voor schone energie dat zegt hij mij vanavond toe dit vóór 1 januari 2014 te regelen."