Grashoff: ‘Gebruik glyfosaat verder inperken’

Nederland moet, in navolging van de aangenomen motie in het Europees Parlement, het gebruik van glyfosaat (bekend van onkruidverdelger RoundUp van Monsanto) verder terugdringen. Zo moet glyfosaat verboden worden voor niet-professioneel gebruik en bij openbare parken en (speel)tuinen, net als wanneer glyfosaat niet-noodzakelijk is voor onkruidbestrijding. Daarvoor pleit Rik Grashoff. Op voorstel van GroenLinks is sinds dit voorjaar het gebruik van glyfosaat op verhardingen (zoals asfalt en beton) verboden.

Grashoff: ‘Glyfosaat bedreigt de biodiversiteit en heeft het risico kankerverwekkend te zijn. Dit vuile landbouwgif hoort niet thuis in het tuincentrum en het speeltuintje om de hoek. Europa heeft de eerste stap al gezet, nu Nederland nog.’

Gisteren werd bekend dat de Europese Commissie flinke stappen terug moet zetten bij de plannen om het gebruik van landbouwgif glyfosaat voor langere tijd goed te keuren. Mede dankzij constante druk van de Groenen in het Europees Parlement en van GroenLinks in de Tweede Kamer slaagde de Europese Commissie er tot twee keer toe niet in om een langdurige goedkeuring voor het gebruik van landbouwgif glyfosaat door de EU-landen te laten goedkeuren. Ze ziet zich nu genoodzaakt om haar voorstel in te trekken.

Lees hier meer over hoe wij tegen bestrijdingsmiddelen aankijken.