Griekenland mag toegang Macedonië tot internationale instellingen niet tegenhouden

Het Internationaal Gerechtshof bepaalde maandag dat Griekenland de toetreding van Macedonië tot internationale instellingen als de NAVO niet mag blokkeren vanwege onenigheid over de naam van het land. GroenLinks verwelkomt het vonnis en pleit er al langere tijd voor dat onenigheid tussen buurlanden geen rol mag spelen bij toetreding tot internationale instellingen. Griekenland mag de opening van de EU-toetredingsonderhandelingen niet langer blokkeren vanwege de naamkwestie, vindt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen.

“Het vonnis heeft bevestigd dat dergelijke bilaterale disputen geen rol mogen spelen in de toelating van landen tot internationale instellingen, zo ook in het toetredingsproces tot de Europese Unie,” aldus Cornelissen. Eerder riep het Europees Parlement, op voorstel van Cornelissen, al op tot de instelling van een Europees arbitragemechanisme dat geschillen tussen EU-kandidaatlanden moet beslechten.

Oneigenlijk pressiemiddel

Griekenland blokkeert al meer dan vijf jaar de voortgang van Macedonië in het toetredingsproces van de Europese Unie vanwege een geschil over de naam. “Natuurlijk moeten bilaterale conflicten opgelost worden, maar om toetreding tot internationale organisaties te misbruiken als pressiemiddel is oneigenlijk,” aldus Cornelissen, “Ik hoop dat de overige EU-landen dit de Griekse regering deze week, met dit vonnis in de hand, duidelijk maken.”