GroenLinks houdt zorgen over Jeugdwet

GroenLinks heeft nog grote zorgen bij de invoering van de Jeugdwet. Deze wet regelt dat de Jeugdzorg voortaan door gemeenten wordt georganiseerd. Op zich een goed idee: regel de zorg voor kwetsbare kinderen dichterbij die kinderen. Maar er valt nog veel te regelen, bijvoorbeeld dat kinderen de juiste zorg krijgen, garanties voor de financiering en bescherming van de privacy.

Het kabinet wil de jeugdzorg niet alleen overdragen aan gemeentes maar wil tegelijkertijd ook fors bezuinigen. Het wordt voor gemeentes daardoor heel erg moeilijk alle aanpassingen zorgvuldig door te voeren. Kwetsbare kinderen dreigen tussen de wal en het schip vallen. GroenLinks wil financiële garanties van het rijk om te voorkomen dat straks gemeenten en zorginstellingen en dus kinderen in nood met de gebakken peren zitten.

GroenLinks maakt zich bovendien zorgen over de toegankelijkheid van de zorg. Krijgen alle kinderen die dat nodig hebben ook straks nog psychische zorg? Het is nog onduidelijk hoe het met de financiering van de Jeugd-GGZ gaat omdat die net volledig op de schop is gegaan. En dus bestaat het risico dat straks de juiste zorg niet geboden kan worden.

Tot slot kan het toch niet de bedoeling zijn dat alle gegevens over een psychische noodsituatie bij een kind, de uitkering van een van de ouders, een huurschuld, een veroordeling van vader wegens een café-ruzie, en de citoscore van de jongste allemaal met een druk op de knop op het scherm komen? Als de staatssecretaris net als GroenLinks ‘nee’ zegt, dan moet hij dit ook onmogelijk maken.