GroenLinks kritisch bij bezoek Israëlisch minister Lieberman aan Tweede Kamer

Morgen brengt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman op eigen verzoek een bezoek aan de Tweede Kamer. GroenLinks Kamerlid Mariko Peters zal aanwezig zijn en kritische vragen stellen over onder andere het desastreuze Israëlische nederzettingenbeleid, de Gaza-oorlog en het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen.

GroenLinks vindt het belangrijk dat met álle betrokken machtspartijen gesproken wordt. Niet alleen met minister Lieberman, maar ook met de Palestijnse organisatie Hamas. Volgens Peters is het zeer teleurstellend en strategisch dom dat de Nederlandse regering nog hardnekkig de deur gesloten houdt voor een gesprek met Hamas.

Minister Lieberman staat bekend om zijn zeer extremistische opvattingen over Palestijnen en het vredesproces, dat hij dat heeft gekenschetst als een verspilling van tijd en geld. Ook erkent hij de drie Kwartetvoorwaarden die de Palestijnen zijn opgelegd voor aanvang van het vredesproces niet. Het gaat dan om de erkenning van het Israëlische én het Palestijnse recht op zelfbeschikking, afzwering van geweld en erkenning van eerdere internationale afspraken. Volgens GroenLinks is de Nederlandse regering tot nu toe niet kritisch genoeg geweest naar de Israëlische regering en minister Lieberman in het bijzonder. Mariko Peters:

“Het is onbegrijpelijk dat het voor het Nederlandse beleid niet uitmaakt welke regering in Tel Aviv zetelt, terwijl die regering het allergrootste obstakel is voor vrede. Het is tijd dat de Israëlische regering ook zo wordt bejegend. Een regering met een minister die woont in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever is geen geloofwaardig partner in het vredesproces”