GroenLinks wil einde aan ‘zoek-het-maar-uit’ periode voor kwetsbare jongeren

Wanneer jongeren zich nu melden voor een uitkering moeten zij verplicht vier weken wachten voordat ze geld krijgen. Deze zogenaamde ‘zoekperiode’ is bedoeld om mensen te stimuleren eerst zelf een baan of opleiding te vinden. GroenLinks wil een einde aan deze ‘zoek-het-maar-uit’ periode voor kwetsbare jongeren. Omdat sommige van deze jongeren simpelweg meteen geholpen moeten worden.

De praktijk wijst namelijk uit dat er een groep jongeren is die tijdens de zoekperiode helemaal geen ondersteuning krijgt. Denk bijvoorbeeld aan zwerfjongeren of kinderen die opgegroeid zijn in een pleeggezin of jeugdinstelling. Ze hebben geen ouders of netwerk om op terug te vallen. Daar komt ook nog eens bij dat de procedure om een uitkering te krijgen pas na de zoekperiode wordt opgestart. Voordat jongeren daadwerkelijk financiële ondersteuning ontvangen zijn zij vaak maanden verder. Het gevolg hiervan is dat ze bijvoorbeeld in financiële problemen komen of helemaal buiten beeld raken tijdens de zoekperiode.

GroenLinks wil daarom een einde aan deze ‘zoek-het-maar-uit’-periode. Gemeenten zouden de mogelijkheid moeten hebben om sommige jongeren meteen een uitkering te geven. Zodat deze jongeren niet op hun 18de opeens zonder inkomen staan met alle gevolgen van dien.

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Als je 18 wordt, moet je van de een op de andere dag een hoop zelf regelen. Niet alle jongeren hebben daar voldoende ondersteuning bij. We moeten deze kwetsbare groep niet uit het oog verliezen en gemeenten de mogelijkheid geven om maatwerk te leveren.”