Goede zorg op maat
Goede zorg op maat

GroenLinks wil excuses van Van Rijn om chaos met pgb’s

GroenLinks wil dat staatssecretaris Van Rijn excuses maakt voor de chaos met uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Morgen moet de staatssecretaris zich verantwoorden in de Tweede Kamer. Ellemeet wil van de staatssecretaris een heldere uitleg hoe het zo mis heeft gegaan en wat hij gaan doen om de zaken bij de Sociale Verzekeringsbank op orde te brengen.

Ellemeet: “Zowel budgethouders als zorgverleners zitten al weken in de stress omdat zij niet niet weten waar zij aan toe zijn en moeten wachten op uitbetaling.. De sussende toon van staatssecretaris Van Rijn is misplaatst, ik wil dat hij in het debat ruiterlijk erkent dat hij verantwoordelijk is voor deze chaos.”

Volgens Ellemeet waren de problemen met uitbetaling van pgb’s tot op zekere hoogte te voorzien. Gemeenten hebben een nieuwe taak gekregen in het beoordelen van contracten tussen mensen en hun zorgverleners, de Sociale Verzekeringsbank heeft een nieuwe taak gekregen in het uitkeren van de pgb’s en budgethouders en zorgverleners krijgen te maken met een geheel nieuw systeem van financiering.

Ellemeet: “Zo’n grote wijziging in zulke korte tijd implementeren, is vragen om problemen. We hebben als oppositie het kabinet meermaals gewaarschuwd voor de onverantwoord korte termijn waarbinnen de grote zorghervormingen worden doorgevoerd.”