GroenLinks wil opheldering over bescherming LHBT-vluchtelingen in azc’s

Linda Voortman stelt Kamervragen over de rol van het COA-personeel bij aangiftes tegen vormen van intimidatie en discriminatie. Niet altijd lijkt het COA klachten van homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBT) vluchtelingen in asielzoekerscentra over discriminatie, bedreiging en mishandeling voldoende serieus te nemen.

GroenLinks vindt dat alle asielzoekers in Nederland tegen geweld en intimidatie beschermd moeten worden. Veel LHBT-asielzoekers komen naar Nederland in de verwachting dat zij eindelijk veilig zijn. Eenmaal in Nederland krijgen velen van hen te maken met agressie vanuit mede azc-bewoners. Uit een casus die beschreven wordt in tijdschrift Winq blijkt dat in sommige gevallen het COA het slachtoffer niet voldoende ondersteunt, en zelfs ontmoedigt om aangifte te doen.

Linda Voortman: “Ik schrik van deze berichten. Het COA heeft maatregelen ter beschikking om mensen die LHBT’s bedreigen en pesten te straffen. Wanneer die niet worden ingezet, of zelfs erger: de daders in plaats van de slachtoffers worden beschermd, is dat funest voor het vertrouwen van LHBT’s in de Nederlandse samenleving.  Ik wil van staatssecretaris Dijkhoff weten of hij bereid is maatregelen te nemen tegen deze medewerkers en of dit een structureel probleem is.”