Nieuws gefilterd op inkomensverdeling

Koopkrachtcijfers Rutte II

Toenemende inkomensongelijkheid: de cijfers

UPDATE: de op Prinsjesdag gepubliceerde Macro-economische verkenningen 2017 door het Centraal Planbureau (CPB) bevestigen: kabinet Rutte-II geeft de voorrang aan de hoogste inkomens. Laat Mark Rutte weten dat dit niet eerlijk is.

Sinds het aantreden van het kabinet is de inkomensongelijkheid toegenomen. De hoogste inkomens hebben er fors meer bijgekregen dan de laagste inkomens. GroenLinks en de SP vinden dat oneerlijk en hebben daarom vandaag een voorstel gepresenteerd dat ervoor zorgt dat een belastingvoordeel voor hoge inkomens wordt teruggedraaid en ten goede komt aan de mensen die dat het hardste nodig hebben.

Lees verder

Belastingplan 2015

De discussie over het Nederlandse belastingstelsel is in volle gang. Als het aan GroenLinks  ligt zal in dat nieuwe belastingstelsel grotere vermogens zwaarder belast worden en zullen multinationals reële belastingtarieven gaan betalen. Bij het debat over het belastingplan voor volgende jaar in de Eerste Kamer onderbouwde Margreet de Boer de GroenLinkse wens dat vergroening en duurzaamheid expliciet doelstellingen worden in de belastingherziening. Haar motie over het bevorderen van duurzaamheid als een doelstelling van de herziening van het belastingstelsel, is verworpen.
Lees hier haar spreektekst.

Lees verder
Thomas Piketty op bezoek bij GroenLinks

Piketty op bezoek bij GroenLinks

De wereldberoemde econoom Thomas Piketty was 5 november op uitnodiging van Jesse Klaver in Nederland. Piketty sprak met de financiële experts van de Tweede Kamer over zijn baanbrekende boek over inkomensongelijkheid.
 
Lees verder

GroenLinks bepleit nieuwe nivelleringspolitiek

Jesse Klaver

Het is tijd voor Nieuwe Nivelleringspolitiek. Dat schrijft Jesse Klaver in een pamflet dat op 1 november is verschenen, aan de vooravond van de komst van Thomas Piketty naar Nederland. Klaver doet vijf voorstellen om de ‘hyperrijken’ zwaarder te belasten.

Lees verder

Piketty komt naar Nederland

De Franse econoom Thomas Piketty komt op 5 november naar de Tweede Kamer om te spreken over ongelijkheid en zijn boek Capital in the 21st century. GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver heeft het initiatief genomen voor de hoorzitting met Piketty. Hij wil het gesprek gebruiken om lessen te trekken voor het verkleinen van de ongelijkheid in Nederland.

Lees verder