Nieuws gefilterd op Internet en digitale vrijheid

Europees Parlement wil open source software voor privacy in Europese Cloud

Op voorstel van Europarlementariër Judith Sargentini eist het Europarlement dat in de Europese Cloud zoveel mogelijk vrije en open source software gebruikt wordt om persoonsgegevens beter te kunnen beschermen. Het Europees Parlement steunt verder het voorstel van de Europese Commissie dat inzet op de ontwikkeling van een Europese Cloud om bedrijven, overheden en universiteiten effectiever te laten opereren in de digitale economie. Het Europarlement benadrukt daarbij het belang van Europese infrastructuur voor de privacy van Europese burgers.

Lees verder

EU-ministers ontzien belangrijke sectoren bij nieuwe wetgeving geo-blocking

geoblocking

Europese ministers bereikten maandag een akkoord over het afschaffen van ‘geo-blocking’. Onder de nieuwe regels, die het Europees Parlement nog moet goedgekeuren, is discriminatie op basis van land van herkomst niet meer mogelijk. “Het is goed dat klanten van webwinkels nu gelijk behandeld worden in heel Europa, maar cruciale sectoren blijven in dit voorstel uitgesloten", reageert Europarlementariër Judith Sargentini.

Lees verder

Veelgestelde vragen over de Privacy Shield-overeenkomst tussen de VS en EU

Het zogenoemde Privacy Shield is een regeling tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten die een juridische basis moet bieden voor de overdracht van persoonlijke gegevens uit de EU naar de VS. De regeling is zeer omstreden, omdat het in strijd zou zijn met de grondbeginselen van de EU en onvoldoende bescherming zou bieden. In dit artikel geven we je achtergrondinformatie en beabtwoorden we een paar veelgestelde vragen.

Lees verder

Privacy Shield biedt nog steeds geen goede bescherming voor gegevens Europeanen

Zijn er zinvolle privacyafspraken te maken met een land als de VS dat zich op grote schaal toegang kan verschaffen tot de persoonlijkste gegevens van burgers en waarvan de wettelijke bescherming vaak veel minder effectief is georganiseerd? De Europese Commissie neemt dinsdag een besluit over het nieuwe Privacy Shield, dat de uitwisseling van persoonsgegevens tussen bedrijven in de EU en de VS ook in de toekomst veilig zou moeten stellen. Volgens Europarlementariër Judith Sargentini zijn de nieuwste teksten weliswaar beter dan de vorige, maar bieden ze nog steeds te weinig bescherming tegen datagraaien door de Amerikaanse geheime diensten.

Lees verder

GroenLinks niet blij met aantasting netneutraliteit door T-Mobile

Als telecomproviders de mogelijkheid krijgen om te bepalen hoe je het internet gebruikt, krijgen ze veel te veel macht over hun klanten en verliezen ze de drang om te investeren in een sneller internet voor iedereen. Daarom had Nederland strenge netneutraliteitsregels, maar die zijn sinds kort vervangen door minder strenge EU-regels. Donderdag werd duidelijk dat de telecomproviders de nieuwe ruimte graag ten volle willen benutten, tot teleurstelling van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

Lees verder

Sargentini wil snelle herziening Privacy Shield

Is het acceptabel dat de Verenigde Staten zich het recht toe-eigenen om iedereen online te kunnen volgen, mails en chats te kunnen analyseren en gedetailleerde profielen aan te leggen? De Europese Commissie vond van wel en sloot het omstreden Privacy Shield-akkoord met de VS, waardoor de Amerikaanse geheime diensten de gegevens van honderden miljoenen Europese internetgebruikers kunnen blijven inzien.

Lees verder