Nieuws gefilterd op Internet en digitale vrijheid

Digitaal auteursrecht: Europarlement wijst controversieel plan af en wil plenair debat

Het Europees Parlement wil de Europese wetsvoorstellen voor een update van digitaal auteursrecht eerst plenair bespreken, voordat het in onderhandeling gaat met Europese Commissie en EU-landen. De parlementscommissie voor Juridische zaken, die een en uiterst controversieel voorstel opstelde met daarin voorstellen voor heffing op links en een verplicht uploadfilter, krijgt daarmee een gevoelige tik op de vingers.

Lees verder

Europees Parlement wil open source software voor privacy in Europese Cloud

Op voorstel van Europarlementariër Judith Sargentini eist het Europarlement dat in de Europese Cloud zoveel mogelijk vrije en open source software gebruikt wordt om persoonsgegevens beter te kunnen beschermen. Het Europees Parlement steunt verder het voorstel van de Europese Commissie dat inzet op de ontwikkeling van een Europese Cloud om bedrijven, overheden en universiteiten effectiever te laten opereren in de digitale economie. Het Europarlement benadrukt daarbij het belang van Europese infrastructuur voor de privacy van Europese burgers.

Lees verder

EU-ministers ontzien belangrijke sectoren bij nieuwe wetgeving geo-blocking

geoblocking

Europese ministers bereikten maandag een akkoord over het afschaffen van ‘geo-blocking’. Onder de nieuwe regels, die het Europees Parlement nog moet goedgekeuren, is discriminatie op basis van land van herkomst niet meer mogelijk. “Het is goed dat klanten van webwinkels nu gelijk behandeld worden in heel Europa, maar cruciale sectoren blijven in dit voorstel uitgesloten", reageert Europarlementariër Judith Sargentini.

Lees verder