Nieuws gefilterd op Israël en Palestina

Israël: apartheid is toch het juiste woord

Europarlementariër Judith Sargentini was in juli op werkbezoek in Israël en Palestina. Ze hield een blog bij en zette foto's op Facebook.

Op de eerste dag van ons bezoek aan Israël en Palestina bezoeken we Hebron op de Westelijke Jordaanoever. We rijden er met een touringcar vanuit Jeruzalem via een aantal checkpoints naartoe, de reisbegeleiding is in handen van Jehudi, oprichter van de NGO Breaking the Silence. Deze organisatie, opgericht door voormalig dienstplichtigen, documenteert verklaringen van Israëlische militairen die in de Palestijnse gebieden werken en hebben daarmee al heel veel mensenrechtenschendingen in kaart gebracht. In Hebron stapt Jehudi uit de bus, en stapt Issa in. Issa is van Youth Against Settlements. Hij is Palestijn en zal ons meenemen de oude stad in. Daar is Jehudi niet welkom.

Lees verder

Ethiopische joden en Israëlische Palestijnen samen op zoek naar een progressieve meerderheid

De Knesset, het Israëlische parlement

Europarlementariër Judith Sargentini was in juli op werkbezoek in Israël en Palestina. Ze hield een blog bij en zette foto's op Facebook.

We dineren met de delegatie Groene Europarlementariërs in een bijzonder gezelschap: te gast zijn een joodse vrouw van Russische afkomst, een seculiere Arabier met de Israëlische nationaliteit en een Ethiopische jood. Helaas kon de vertegenwoordiger van de Mizrachi, joden uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, er vanavond niet bij zijn. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze elkaar gevonden hebben in een organisatie die strijd tegen discriminatie en racisme in Israël.

Lees verder

Europees Parlement stemt over erkenning Palestina

Alle EU-landen moeten de Palestijnse staat erkennen, vindt GroenLinks. Die erkenning dient het belang van zowel Israëli's als Palestijnen. Aanstaande woensdag stemt het Europees Parlement over een oproep aan de nationale regeringen om het Zweedse voorbeeld om de Palestijnse staat de erkennen, te volgen.

Lees verder