Kamer steunt mini-enquête belastingontwijking

Er komt op korte termijn een parlementaire ondervraging, of mini-enquête, naar de belastingontwijking rond de Panama Papers en de Nederlandse brievenbusfirma’s. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het plan van Rik Grashoff en PvdA-Kamerlid Ed Groot. 

Grashoff: “Fantastisch nieuws. Het schandaal rond de Panama Papers openbaarde een groot netwerk van trustkantoren en belastingadviseurs die multinationals en rijke mensen helpen belasting te ontwijken. Nederland speelt in dit spel een schimmige rol. Met deze parlementaire ondervraging kunnen we dit verder ontrafelen en stappen zetten naar een eerlijker systeem waarbij iedereen eerlijk zijn belasting betaalt.”

Het ondervragen van trustkantoren, brievenbusmaatschappijen en adviseurs is een belangrijke stap om veel van de fiscale constructies bloot te leggen die belastingontwijking legaal mogelijk maken. De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument van de Tweede Kamer. Het is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer tot haar beschikking heeft. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord.