Nieuws gefilterd op mensenrechten

Een reality check in Gambia

De komst van de Europarlementariërs staat in de krant.

Europarlementariër Judith Sargentini is met de mensenrechtencommissie van het Europarlement op werkbezoek in Gambia.

Het is regenseizoen Gambia. Als de regen stopt in november, begint het toeristenseizoen en dan ligt het strand vol met Britten en ook steeds meer met Nederlanders. Dit land is een strookje aan de oevers van de rivier de Gambia, omringd door Senegal. Een voormalige Britse kolonie omringd door een Franse kolonie. Met een president die na een coup al 22 jaar aan de macht is.

Lees verder

Europarlement: Welke rol speelden EU-landen bij martelpraktijken CIA?

Guantanamo Bay

Waterboarding, Russische roulette, rectale voeding, staan op gebroken benen. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de gruwelijke verhoorpraktijken die de Amerikaanse inlichtingendienst CIA na de aanslagen van 11 september toepaste op ontvoerde verdachten. Eerder bleek al dat veertien EU-landen de CIA meehielpen om verdachten te ontvoeren. Na de publicatie van het Amerikaanse onderzoeksrapport wil het Europarlement nu ook in Europa opheldering. Woensdag stemt het over een resolutie, waar GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini aan meeschreef.

Lees verder

Van Ojik wil Rutte spreken over rouwplechtigheid Saudi-Arabië

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil dinsdag mondelinge vragen stellen aan Minister-President Rutte over de afvaardiging van Nederland naar de rouwplechtigheid voor de overleden koning Abdullah. Hij vindt het ongepast dat Nederland met Koning Willem-Alexander en de Minister van Buitenlandse Zaken Koenders een zo'n zware afvaardiging stuurt.

 

Lees verder

Spreektekst Van Ojik missie ISIS

Bram van Ojik

GroenLinks geeft steun aan de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS. De internationale gemeenschap heeft de plicht burgers te beschermen en de ongekend wrede opmars van ISIS te stoppen. Daar hoort militaire inzet helaas bij, zei Bram van Ojik vandaag in de Tweede Kamer. Wel benadrukte hij dat militaire actie  alleen succesvol kan zijn als die is ingebed in een langetermijnprogramma van niet-militaire maatregelen, zoals diplomatieke inspanningen, ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp. Lees hier de bijdrage van Van Ojik aan de plenaire afronding van het debat in de Tweede Kamer.

Lees verder