Nieuws gefilterd op Ontwikkelingssamenwerking

Vergroen de Sahara!

Nederland moet meehelpen om de Sahara groener te maken, vindt Kamerlid Isabelle Diks. Zij roept minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking daarom op om te onderzoeken hoe Nederland een rol kan spelen in het stoppen van de verwoestijning van de Sahel-regio.

Lees verder

Nieuwe strategie ontwikkelingssamenwerking mist doel

De drie oude besjes

“Als je de redenen waarom mensen vluchten niet aanpakt, dan kun je vluchtelingenstromen blijven managen tot je een ons weegt.” Europarlementariër Judith Sargentini ziet geen heil in de nieuwe Europese strategie voor ontwikkelingssamenwerking. “Ongelijkheid en armoede aanpakken, daar moet ontwikkelingssamenwerking zich op richten. Alleen dan pak je de onderliggende oorzaken van de vluchtelingencrisis aan.”

Lees verder

De problemen in Tsjaad zijn niet groot genoeg

De militaire escorte voor de delegatie

Europarlementariër Judith Sargentini blogt over haar bezoek aan Tsjaad met de commissie Ontwikkelingssamenwerking. Foto's staan op Facebook.

Tsjaad ligt tussen vijf probleemlanden in: Sudan met Darfur in het oosten, de Centraal Afrikaanse Republiek in het zuiden, Nigeria met Boko Haram en Niger, doorvoerhaven voor migranten in het westen, en Libië in het noorden. In vergelijking met de buren lijken de problemen voor Tsjaad niet groot genoeg: Geen oorlog, een stabiel regime - dictatoriaal dat wel - maar een enorm voedseltekort. Er zijn meer ondervoede kinderen in Tsjaad dan in Somalië.

Lees verder

Europese strategie ontwikkelingssamenwerking krijgt update

Duurzame ontwikkelingsdoelen

De Europese Commissie presenteerde deze week een voorstel om de langetermijnvisie van Europa voor ontwikkelingssamenwerking te updaten. In de zogeheten 'consensus' uit 2006 onderschreven alle Europese instellingen dezelfde visie met doelstellingen, principes, waarden en ideeën voor het ontwikkelingsbeleid van de Europese Commissie.

Lees verder

Meer geld ontwikkelingshulp

De komende jaren moet er meer geld naar ontwikkelingshulp, zodat Nederland weer minimaal 0,7% van het Bruto Nationaal Product (BNP) besteedt. Die oproep doet GroenLinks samen met SP, ChristenUnie, PvdA, D66 en PvdD. Een Kamermeerderheid heeft hier vandaag een motie over aangenomen.

Lees verder

Europarlement tekent protest aan tegen dubieus ontwikkelingsgeld voor Eritrea

Het Europees Parlement heeft er grote moeite mee dat er 200 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld naar Eritrea gaat om 'irreguliere migratie' tegen te gaan. Dat staat in een donderdag aangenomen resolutie waar Europarlementariër Judith Sargentini namens de Europese Groenen aan meeschreef. Aanleiding voor de resolutie is het goedkeuren van deze ontwikkelingsgelden voor het dictatoriaal bestuurde land door de EU-ministers terwijl het Europees Parlement het ontwikkelingsprogramma had afgewezen.

Lees verder