Nieuws over Judith Sargentini

Sargentini klaar voor negende onderhandelingsronde antiwitwasrichtlijn

Woensdag komen het Europees Parlement en de Raad van Ministers voor de negende keer bij elkaar om te onderhandelen over strengere anti-witwasregels. Europarlementariër Judith Sargentini leidt de onderhandelingen namens het Europarlement. De onderhandelingen lopen stroef omdat EU-landen niet aandurven de broodnodige wijzigingen aan te brengen aan de bestaande regels, de vierde anti-witwasrichtlijn. Met name meer transparantie op wie achter een bedrijf of een trust schuilt via een openbaar UBO-register is een struikelblok.

Lees verder

Europees Parlement stemt over aanbevelingen na Panama Papers

Panama Papers

In april 2016 schokten de Panama Papers de wereld. Een netwerk van onderzoeksjournalisten onthulde hoe criminelen, politici, superrijken en bedrijven hun vermogens met ingenieuze constructies verborgen voor justitie en belastingdienste. Het Europees Parlement stelde op voorstel van de Groenen een onderzoekscommissie in. Woensdagmiddag stemt het Europees Parlement over de conclusies en aanbevelingen van deze commissie. GroenLinks hoopt dat de ambitieuze aanbevelingen de stemming overleven.

Lees verder

Europese Commissie daagt Hongarije voor Europese rechter

Viktor Orbán

Na een maandenlange poging tot dialoog met Hongarije besloot de Europese Commissie donderdag dat het genoeg is geweest en dat het land zich moet verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Hongarije besloot dit jaar de onderwijswet en de ngo-wet in strijd met Europese regels aan te passen. Daarnaast weigert het tegen Europese afspraken in vluchtelingen uit Italië en Griekenland op te nemen.

Lees verder

Onderzoek naar stand van Hongaarse democratie en rechtsstaat start met openbare hoorzitting

Hongaars parlement, Boedapest

Donderdagochtend houdt de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement een hoorzitting over de situatie in Hongarije. Dit is een van de eerste stappen in het proces voor het schrijven van het rapport over de stand van de Hongaarse democratie en rechtsstaat. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini leidt dit onderzoek en hoopt in het voorjaar van 2018 verslag uit te brengen.

Lees verder

Pagina's