Nieuws gefilterd op Pensioenen

Groen succes: EU laat pensioenfondsen duurzamer beleggen

“Met deze wet geven we het juiste signaal aan pensioenfondsen: de tijd van fossiele beleggingen is voorbij”, aldus de opgetogen mede-onderhandelaar Bas Eickhout, die als Europarlementariër aan tafel zat bij de onderhandelingen over Europese wetgeving rond pensioenen. Vier voorstellen van Eickhout om pensioenfondsen verantwoorder te laten beleggen zijn opgenomen in de wetgeving.

Lees verder

Pensioenfondsen moeten zich wapenen tegen risico's van klimaatverandering

Europarlementariër Bas Eickhout diende donderdag voorstellen in die pensioenfondsen in de EU verplicht zich te wapenen tegen de financiële gevolgen van klimaatverandering door uit hun investeringen in fossiele industrieën te stappen. Woensdag waarschuwde de president van de Bank of England dat de klimaatverandering een levensgroot financieel risico met zich meebrengt voor investeerders, waaronder pensioenfondsen.

Lees verder

Inbreng debat pensioenen (aanpassing financieel toetsingskader)

Tof Thissen

De enorme snelheid waarmee het wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader pensioenen door de Eerste Kamer gejast wordt stoort senator Tof Thissen. Het publieke en politieke debat over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel is nog in volle gang en niemand weet hoe het pensioenstelsel er uiteindelijk uit zal komen te zien. Desalniettemin sorteert het kabinet er in volle vaart op voor. GroenLinks vindt tevens dat het huidige pensioenstelsel verouderd is. Maar het voorgestelde financieel toetsingskader schiet evenzeer te kort; jongeren betalen uiteindelijk nog steeds voor ouderen en flexwerkers en zzp-ers hebben nog steeds geen pensioenzekerheden. Tof Thissen wil dat het kabinet werk gaat maken van een visie op de toekomst van sociale zekerheden en daarvoor maatschappelijke consensus zoekt. Het voorstel is op 16 december na hoofdelijke stemming aangenomen.
Lees hier de spreektekst van Tof in het debat over het nieuwe financieel toetsingskader (FTK).

Lees verder