Rik Grashoff bezoekt Oekraïne

Rik Grashoff bracht met de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer een bezoek aan Kiev. Hij ontmoette daar Oekraïense parlementariërs, de minister van Buitenlandse Zaken en Justitie, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de OVSE-missie die toeziet op de wapenstilstand.

Grashoff spreekt met hen over het doorvoeren van hervormingen die de rechtsstaat versterken, corruptie aanpakken en het bestuur eerlijker en transparanter maken. Hij wil van hen weten hoe het samenwerkingsakkoord met de Europese Unie (EU), waarover Nederland op 6 april stemt, hierbij kan helpen.

Rik Grashoff: “Het was maar een kort bezoek, maar toch laat het zien waar de pijn zit. Er is nog te veel corruptie, ongelijkheid en vriendjespolitiek. Het goede nieuws is dat er nu een proces van verandering aan de gang is. Dingen die fout gaan worden openlijk aan de kaak gesteld. Voor mij is het duidelijk dat Oekraïne er nog niet is, maar met steun en samenwerking wel een stabiel land kan worden en een goede buur voor de EU.”

In Oekraïne hebben tientallen maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen om de regering kritisch te volgen en in de gaten te houden of hervormingen worden doorgevoerd en corruptie wordt aangepakt. De delegatie sprak ook met de vertegenwoordigers van dit platform genaamd Reanimation Package of Reforms.