Sargentini wil opheldering over vergelijking netneutraliteit met Taliban door eurocommissaris

Europarlementariër Judith Sargentini wil opheldering van eurocommissaris Günther Oettinger over zijn uitspraak dat netneutraliteit een Taliban-achtig onderwerp zou zijn. De opmerking schoot Sargentini in het verkeerde keelgat. "Meneer Oettinger toont met zijn ondoordachte opmerkingen aan dat hij geen verstand heeft van de materie, met als gevolg dat hij aan de leiband loopt van de telecomlobby."

Oettinger deed zijn uitspraken op het Duitse ministerie van Financiën. Als argument voerde hij aan dat netneutraliteit een bedreiging kan zijn voor de veiligheid van zelfrijdende auto's, omdat die niet op tijd zouden kunnen controleren of er verkeer van rechts zou komen. Hij noemde de verdedigers van netneutraliteit zorgen voor Taliban-achtige ontwikkelingen.

Sargentini is not amused met de uitspraken: "Een meerderheid van het Europees Parlement heeft gestemd voor de netneutraliteit. Zijn wij dan allemaal Taliban? Wat een bizarre onzin."

Sargentini heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie, om te weten te komen of er plannen zijn om de ideeën van Oettinger verder uit te werken. "Het is echt een heel slecht idee om verkeersveiligheid afhankelijk te maken van het werken van het internet. Om over operaties nog niet te spreken. Daar is het internet totaal ongeschikt voor."