Nieuws gefilterd op schone lucht

Europese onderhandelingen over luchtkwaliteit slepen zich voort

Het is onderhandelaars van het Europarlement en de EU-landen woensdagnacht niet gelukt om tot een akkoord te komen over nationale limieten voor de uitstoot van luchtvervuilende stoffen. “Een zeer teleurstellende uitkomst”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout die onderhandelde namens de Europese Groenen.

Lees verder

Unieke kans voor Nederland om schrikbarende sterftecijfers door luchtvervuiling in te dammen

Luchtvervuiling boven Nederland

Donderdag begonnen de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten over de aanscherping van nationale emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen. "De Nederlandse regering heeft als tijdelijk voorzitter een unieke kans om de schrikbarende sterftecijfers en hoge economische kosten ten gevolge van luchtvervuiling terug te dringen," aldus Europarlementariër Bas Eickhout die namens de Europese Groenen onderhandelt.

Lees verder

Europees Parlement laat kans op ambitieuzer Europees luchtkwaliteitsbeleid grotendeels lopen

Luchtvervuiling boven Nederland

“Schrikbarende sterftecijfers en grote economische schade door luchtvervuiling vragen om een serieuze aanpak van luchtkwaliteit”, vindt Europarlementariër Bas Eickhout. Helaas bleek een meerderheid van de Europarlementariërs daar afgelopen woensdag anders over te denken. “Gelukkig hebben we nog wel bindende doelstellingen voor 2025, waaronder voor ammoniak, in het voorstel weten te krijgen. Daardoor kunnen regeringen niet langer beleidsmaatregelen eindeloos voor zich uitschuiven.”

Lees verder

Europees Parlement eist harde aanpak auto-industrie

Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden over de duidelijke boodschap die het Europarlement dinsdag uitzond over fraude en testprocedures in de auto-industrie naar aanleiding van dieselgate bij Volkswagen. “Geen ondermijning van de nieuwe testprocedure, meer Europese toezicht en onderzoek naar het handelen van de lidstaten en de Europese Commissie zijn enkele elementen waar het Europarlement zich hard voor maakt.”

Lees verder