Stemming voorzitter Europarlement belangrijke test voor steun Von der Leyen als Commissievoorzitter

Voor GroenLinks is de voordracht van Ursula Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie teleurstellend. Europarlementariër Bas Eickhout: “Een deal achter gesloten deuren is niet de verandering waar de Europese kiezers voor gestemd hebben.”

Het Europees Parlement stemt over twee weken over de voordracht van Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. “Gezien de negatieve reacties van sociaaldemocraten wordt het spannend of ze de benodigde absolute meerderheid in het Europarlement achter zich krijgt. GroenLinks zal de komende weken blijven inzetten om het signaal van kiezers voor meer daadkracht op duurzaamheid en rechtvaardigheid in het toekomstig beleid van de Europese Commissie te verankeren”, stelt Eickhout.

Voorzitter Europees Parlement

Morgen stemt het Europees Parlement over zijn eigen voorzitter. Raadsvoorzitter Donald Tusk hintte dat de Europese Raad ook deze baan al tussen politieke families verdeeld zou hebben. Eickhout: “Morgen wordt een test of het Europees Parlement zich in deze ondergeschikte rol laat drukken.”

Ska Keller is kandidaat namens de Europese Groenen om parlementsvoorzitter te worden. “Keller staat voor een democratisch, transparant en onafhankelijk parlement, die haar oren niet laat hangen naar de regeringsleiders. Deze verkiezingen wordt dus een belangrijke graadmeter voor de stemming onder Europarlementariërs over de deal van de regeringsleiders.”