Frans Timmermans
Frans Timmermans

Wie profiteert van minder Europese regels? Tien vragen voor kandidaat-eurocommissaris Timmermans

Frans Timmermans is de Nederlandse kandidaat om eurocommissaris te worden. Maar wat betekent zijn portefeuille 'Betere regelgeving' nu precies? Is dat niet gewoon een excuus om een rechts dereguleringsoffensief in te zetten? Europarlementariër Bas Eickhout verzamelde tien quotes van Timmermans en stelt er tien vragen bij.

Het zijn overwegend rechtse regeringen en politici die het hardste roepen om minder Brusselse regeltjes. Maar het zijn de meest kwetsbare Europeanen die het meest te verliezen hebben bij deze Europese subsidiariteitsexercitie. Zie de inzet van de Britse Conservatieven: hun favoriete mikpunt is het sociale Europa. Ze willen de Europese arbeidstijdenwet, die de werkweek beperkt tot gemiddeld 48 uur, graag schrappen, want die zou de ondernemersvrijheid aantasten...

Rechts dereguleringsoffensief

Rechtse partijen hebben met hun deregulering van de financiële sector de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog uitgelokt. Die voedt de onvrede van burgers. De onwil van overwegend rechtse regeringen om samen te werken aan economisch herstel leidt tot de groeiende afkeer van Europa. Cynisch grijpt rechts die afkeer aan om nóg een dereguleringsoffensief in te zetten, ditmaal tegen de sociale en milieuregels van het bemoeizuchtige Europa. Je moet maar durven.

Frans Timmermans is met ogen open in dit rechtse frame gestapt. Een denkkader waarin het volstrekt logisch is dat Brussel strenge begrotingsdiscipline afdwingt, Frankrijk onder druk zet om zijn pensioenen te hervormen en Griekenland prest om het drinkwater te privatiseren. Alles voor markt en munt. Maar als het gaat om de bescherming van mens en milieu is de boodschap: laat Brussel zich erbuiten houden, dan doen we wel nationaal. (Codewoord voor: dat doen we dus niet.) Zelfs bij overduidelijk grensoverschrijdende problemen als belastingontwijking of luchtvervuiling wordt de Europese bemoeienis gehekeld: die doet een te grote aanslag op de nationale soevereiniteit.

Lees het complete manifest met de tien vragen aan Timmermans op start.groenlinks.nl/timmermans.