Nieuws gefilterd op Turkije

Kamervragen over mogelijk arrestatiebevel Turkse hoofdredacteur

GroenLinks wil opheldering over het bericht dat een arrestatiebevel zou zijn uitgevaardigd tegen Can Dündar, de gevluchte voormalig hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet. Dündar spreekt op 1 november de Vrijheidslezing in Amsterdam uit. Kamerlid Kathalijne Buitenweg wil weten of Nederland mee zal werken aan het verzoek van de Turkse regering aan Interpol om Dündar op te pakken en uit te leveren aan Turkije.

Lees verder

Turkse mensenrechtenactivisten en journalisten hebben baat bij visumvrij reizen

“Wie help je het meest met visumvrij reizen? Dat zijn onder andere Turkse mensenrechtenactivisten en journalisten die in Europa makkelijker hun verhaal kunnen vertellen.” Europarlementariër Judith Sargentini staat niet afwijzend tegenover het voorstel om de visumplicht voor Turkije af te schaffen, omdat het mensen bij elkaar brengt en journalisten en mensenrechtenactivisten ademruimte biedt, maar alleen onder de voorwaarde dat Turkije aan alle eisen voldoet.

Lees verder

Sargentini niet te spreken over vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije

“Dit lijkt op een poging tot het legaliseren van push-backs.” Dat stelt Europarlementariër Judith Sargentini na de nieuwste deal tussen Turkije en de EU-lidstaten over vluchtelingen. “Er wordt een soort statiegeldsysteem voorgesteld over de ruggen van vluchtelingen met vooral als doel zo min mogelijk vluchtelingen in Europa op te vangen. Ondertussen zien we op televisie iedere dag de verschrikkingen waar zij voor wegvluchten. Ik ben geschokt dat Europa nu overweegt om iedereen die voet aan wal zet rücksichtslos terug te sturen.”

Lees verder