Nieuws van Bart Staes

Milieucommissie Europarlement kritisch over TTIP

Bart Staes (Vlaamse Groenen)

De milieucommissie van het Europees Parlement sprak zich dinsdagochtend in een rapport kritisch uit over TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De Belgische Groene Europarlementariër Bart Staes is de opsteller van het rapport, hij is zeer verheugd dat de milieucommissie zijn lijn volgde: “Het is in deze commissie dat we de afgelopen decennia stevige Europese wetgeving over voedselveiligheid, milieubescherming en volksgezondheid aannamen.”

Lees verder

Duurzaam populisme met koelkasten, stofzuigers en toiletten

Bart Staes (Vlaamse Groenen)

De kersverse eurocommissaris Frans Timmermans, bevoegd voor 'betere regelgeving' en duurzaamheid, lanceerde een opmerkelijke lijst met af te schaffen of te vereenvoudigen Europese regels. "Groot op grote zaken, bescheiden op kleine zaken" blijkt het nieuwe mantra van deze Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Hun 'betere regulering' betekent de facto het dereguleren van het Europees milieu- en sociaal beleid: méér markt en munt, minder mens en milieu.

Lees verder

Eensgezind tegen chloorkippen

Als het aan de Eurocommissaris van Industrie Verheugen en de Amerikaanse voedsellobby ligt, wordt het verbod op de invoer van chloorkippen vanuit de VS opgeheven. Verheugen wil zo streven naar betere handelsbetrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten. Onacceptabel volgens Bart Staes (GroenLinks/Groen!).

Lees verder

EU moet op Russische mensenrechten blijven hameren

Het Europees Parlement wil dat mensenrechten en democratie de basis zijn van elke overeenkomst die in de toekomst met Rusland gesloten wordt. Dit staat in een verklaring die op donderdag 15 november is uitgebracht naar aanleiding van de recente top tussen Rusland en de EU in het Portugese Mafra.

Lees verder

Strijd tegen sigarettensmokkel Europees succesverhaal

Bart Staes (GroenLinks/Groen!) verdedigde deze week met succes zijn rapport over het tegengaan van fraude en sigarettensmokkel in de EU. In het rapport uit hij zijn tevredenheid over de inspanningen van de anti-fraudedienst OLAF om de handel in illegale sigaretten te bestrijden.

Lees verder

Spaanse gieren komen verhaal halen in Brussel

De afgelopen dagen bezocht een groep wel heel bijzondere toeristen Nederland en België. Het ging om een groep vale gieren, die door maatregelen van de Spaanse regio Aragón thuis geen voedsel meer konden vinden. GroenLinks/Groen! ondernam actie omdat deze maatregelen vermoedelijk in strijd zijn met de Europese vogelrichtlijn.

Lees verder

Pagina's