De crisis is een kans: maak werk van de Green Deal

GroenLinks is vandaag een petitie gestart die pleit voor een Europese Green Deal. Groene politici uit heel Europa hebben, samen met gerenommeerde deskundigen, een goed onderbouwd plan opgesteld waarmee de komende vijf jaar in heel Europa 500 miljard euro geïnvesteerd kan worden in een nieuwe, groene economie. Het doel van het plan is om in die periode 5 miljoen groene banen te creëren en tegelijk concrete actie te ondernemen in de strijd tegen de klimaatcrisis.

Teken de petitie

De gezamenlijke Europese partijen zien de crisis als een niet te missen kans. Met een Europese Green Deal kunnen zowel de klimaatcrisis als de economische crisis worden bestreden.  Afgelopen donderdag presenteerde Femke Halsema de Green Deal 2.0 met concrete antwoorden op de economische crisis in Nederland. Via het manifest 'The Green New Deal' van de Europese Groene Partij komen daar internationale voorstellen bovenop.

De Green Deal van de Europese groene partijen is een plan waarbij regeringen en  ondernemers 500 miljard euro investeren in een groene economie met concrete resultaten:

  • Vijf miljoen nieuwe groene banen in Europa in vijf jaar tijd.
  • Aanpak van het klimaatprobleem door investeringen in elektrische auto's; windmolens en zonnepanelen; isolatie; gebouwen en zuinige hogesnelheidslijnen.
  • Duurzaam maken en betaalbaar houden van de energievoorziening.

Europabrede petitie voor de Green DealDe Europese Green Deal moet onder leiding van het Europees Parlement tot stand komen. Het is de belangrijkste missie voor de Europarlementariërs die op 4 juni 2009 worden gekozen. De groene partijen in Europa vragen de steun van Europese kiezers bij het realiseren van een groene revolutie in Europa die zorgt voor een toekomstbestendige economie en tegelijk een oplossing biedt voor de klimaatcrisis. Daarom is vandaag, tijdens het congres van de Europese Groene Partij, een europabrede petitie gestart om steun te vergaren voor de Green Deal.

Het Nederlandse kabinet heeft zich weliswaar vastgelegd op 20% schone energie in 2020, maar blijft met de huidige 3% ver achter bij het Europees gemiddelde, zo bleek onlangs opnieuw uit onafhankelijk onderzoek door PricewaterhouseCoopers. “Forse extra investeringen zijn hard nodig voor de aanpak van het klimaatprobleem en als antwoord op de economische crisis”, aldus Judith Sargentini, Europees lijsttrekker voor GroenLinks.

Meer informatie over de petitie en de Green Deal is te vinden op:http://www.groenlinks.nl/energie en www.europeangreens.eu/petition