GroenLinks wil twee weken vaderverlof: FREE PAPA!

FREE PAPA! Onder dit motto strijdt GroenLinks voor het verruimen van het vaderverlof van twee dagen naar twee weken. Vandaag, op vaderdag, stuurt Ineke van Gent haar initiatiefwet naar de Raad van State voor advies.

Speciaal voor de premier en de twee vice-premiers, alledrie papa, heeft GroenLinks rompertjes laten maken met de opdruk “FREE PAPA”. Deze krijgen zij komende week aangeboden, met daarbij het verzoek om steun te verlenen aan de initiatiefwet vaderverlof.

Van twee dagen naar twee wekenGroenLinks wil dat jonge vaders direct na de bevalling recht krijgen op twee weken betaald vaderverlof. Nu nog hebben prille vaders recht op niet meer dan twee dagen, dat is veel te kort. GroenLinks vindt het belangrijk dat vaders de tijd krijgen om zich te hechten aan hun baby. Bovendien is er direct na de bevalling genoeg te doen in huis. Nederlandse vaders zijn slecht af in vergelijking met hun Europese collega’s: in Denemarken en Groot-Brittannië hebben vaders twee weken verlof, in Finland achttien en in Portugal zelfs twintig dagen. GroenLinks vindt dat ook Nederland een vadervriendelijker verlofregeling moet krijgen.

Twee weken verlof goed voor vader, moeder én kindTwee weken vaderverlof is een waardevolle investering voor de band tussen vader en kind: vaders die vanaf het prille begin de kans krijgen om zich te hechten aan de baby, zullen ook meer geneigd zijn om in het latere leven van de kinderen zorgtaken op zich te nemen. Zodat niet meer de vraag zal klinken “Wie is die man die op zondag het vlees snijdt?”. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen van een zorgzame vader zich sneller ontwikkelen en beter presteren op school. En: hoe beter de omgang van een vader met zijn kinderen is, hoe beter ook de relatie met de moeder.

FNV en CNV steunen initiatief GroenLinks De vakcentrales CNV en FNV zijn voorstander van een uitbreiding van het vaderverlof. De FNV is op zijn website een actie begonnen voor verlenging van het vaderverlof. Via www.fnv.nl/superpapa verzamelt de FNV steunbetuigingen, in het najaar zullen deze aan de politiek worden aangeboden. Als het goed is, zal de Tweede Kamer dan ook starten met de officiële behandeling van het wetsvoorstel van Ineke van Gent. Het wetsvoorstel zoals dat is verstuurd naar de Raad van State, is hier te vinden.

17 juni 2007Ineke van Gent