Pensioenen

Een pensioen biedt de zekerheid dat ook als je niet meer kunt werken, je nog steeds een inkomen hebt. Voor iedereen moet er een pensioen zijn dat hoog genoeg is.

GroenLinks wil er voor zorgen dat er niemand zich meer zorgen hoeft te maken over zijn of haar pensioen. Daarom verhogen we de AOW flink, zodat er altijd een goede basis is. Ook als je niet (altijd) hebt kunnen werken of slechts een klein pensioen op hebt kunnen bouwen.

Modern stelsel

Daarnaast wil GroenLinks het pensioenstelsel moderniseren. De arbeidsmarkt is flexibeler geworden en dus moeten pensioenen ook flexibeler. We zorgen daarom dat er meer ruimte voor maatwerk en keuzevrijheid komt, en dat pensioenen kunnen meebewegen met carrières. Ook voor zzp’ers en flexwerkers moet het makkelijker en aantrekkelijker worden om voor hun pensioen te sparen. Zo zorgen we dat iedereen mee kan doen aan een pensioen op maat.

Eerlijke pensioenen

Zorgen voor betrouwbare pensioenen doen we ook mét iedereen: de pensioenen worden collectief belegd en belangrijke risico’s delen we met iedereen. Tegelijk zorgen we dat pensioenen eerlijk zijn: de overdrachten tussen generaties en tussen hoog en laag opgeleid halen we eruit, en we beperken de belastingvoordelen voor hogere inkomens.