Het vertrouwen is weer terug

Zeker 350 GroenLinks-raadsleden in meer dan 200 gemeenten gaan de komende vier jaar keihard knokken voor goede zorg, meer werk en groene gemeenten.

Ups and downs

In september 2012 verloren we tweederde van onze kiezers. Nu, anderhalf jaar later zijn we weer terug op de kaart, met een landelijk percentage van 5,2%. Tegelijkertijd leveren de verkiezingen van 19 maart ons een gevoelige klap op, vergeleken met 2010.

In de nieuwe gemeenteraden zijn 335 zelfstandige raadsleden voor GroenLinks gekozen (niet meegeteld zijn de GroenLinksers in de nieuwe bestuurscommissies in Amsterdam en Rotterdam en degenen die in de raad gekozen zijn via combinatielijsten of lokale partijen). Samen met de raadsleden uit gemeenten waar nu geen verkiezingen waren, brengt dat het totaal aantal op 355. Een verlies van 70 raadsleden ten opzichte van 2010.

Keihard knokken voor zorg, werk en groene gemeenten

Bram van Ojik reageerde tijdens de uitslagenavond in Amsterdam op de eerste prognoses:

"Zoals het er nu uitziet, krijgen we in meer dan 200 gemeenten zeker 350 raadsleden. Zij gaan de komende vier jaar keihard knokken voor goede zorg, meer werk en groene gemeenten."

Van Ojik vergeleek de uitslag van vandaag met de teleurstelling na de Kamer-verkiezingen in 2012:

"We hebben sinds 2012 keihard gewerkt en het vertrouwen in GroenLinks is weer terug."

Winnaars en verliezers

Bij deze verkiezingen zijn enkele grote verliezers te betreuren. In 15 van de 25 grote gemeenten hebben we een of twee zetels ingeleverd. In Leiden en Hoorn was er percentuele winst ten opzichte van 2010, maar bleef het aantal zetels hetzelfde. Net als in Eindhoven, Enschede, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Wageningen en Zutphen.

De allerhoogste nieuwe binnenkomer was Ten Boer met twee zetels (17,3%). En in Nuenen, Geldrop-Mierlo, De Bilt en Eijsden-Margraten kunnen we ook nieuwe GroenLinks-fracties verwelkomen. Gefeliciteerd!

Met name in enkele gemeenten waar dit keer de SP voor het eerst meedeed, moesten we helaas inleveren. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Heerhugowaard, waar we van drie naar één zetel teruggingen. Grote verliezen waren er verder onder meer in Westervoort, Barendrecht, Duiven, Hengelo, Middelburg, Haren, Echt-Susteren en Eemsmond.

De hoogste percentages werden dit keer behaald in de volgende plaatsen: Oostzaan (21,6%!), Zuidhorn, De Marne, Naarden, Wormerland, Gulpen-Wittem, Nijmegen, Wageningen en Ten Boer.