Kuiken

GroenLinks wil broedverbod tijdens vogelgriep

GroenLinks wil dat staatssecretaris Dijksma er voor zorgt dat bij een volgende uitbraak van vogelgriep het broedproces tijdelijk wordt stilgelegd. Dat zal Jesse Klaver voorstellen tijdens het Kamerdebat over de vogelgriep woensdag. Door het vervoersverbod konden de pasgeboren kuikens niet vervoerd worden naar andere stallen. Om die reden zijn volgens Klaver de afgelopen weken “miljoenen eendagskuikens onnodig afgemaakt.”

Bij een uitbraak van de Vogelgriep wordt volgens Europese richtlijnen een tijdelijk vervoersbod ingesteld. De broederijen zijn bij de uitbraken van vogelgriep de afgelopen tijd desondanks doorgegaan met het broeden van eendagskuikens. Omdat de pasgeboren kuikens niet vervoerd konden worden naar andere stallen en er op grote schaal ruimtegebrek ontstond zijn er volgens Wakker Dier mogelijk wel 25 miljoen kuikens vergast of versnipperd de afgelopen weken. Klaver wil dat staatssecretaris Dijksma regelt dat een vervoersverbod voortaan gepaard gaat met een broedverbod.

Jesse Klaver: ‘De pluimveesector heeft de afgelopen weken laten zien primair aan hun eigen economische belang te denken. Tijdens het vervoersverbod zijn de broedmachines op volle toeren aan blijven staan, daardoor zijn er miljoenen eendagskuikens onnodig afgemaakt. Bij een volgende uitbraak van de vogelgriep moet er meer rekening gehouden worden met dierenwelzijn.”