Frans Timmermans tijdens zijn hoorzitting
Frans Timmermans tijdens zijn hoorzitting

Eurocommissaris Timmermans gaat door met afbreken milieubeleid

Uit een gelekt voorstel voor het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2015 blijkt dat eurocommissaris Frans Timmermans zijn plannen om onder andere voorstellen voor een schonere lucht en een duurzame circulaire economie in te trekken, doorzet. GroenLinks is ontsteld over deze berichten en hoopt dat de nieuwe Europese Commissie tot inkeer komt.

Europarlementariƫr Bas Eickhout: "Ik vind het onvoorstelbaar hoe Timmermans hier de liberale agenda volgt. De EU zou de motor moeten zijn voor schonere lucht en een duurzamere economie, maar Timmermans bestempelt dit blijkbaar als overbodige Brusselse regeltjes."

Behalve milieuwetgeving wil de Europese Commissie ook voorstellen voor een ruimer zwangerschapsverlof en voor transparantie over de prijzen van medicijnen intrekken.

"Zijn dit nu echt de Europese regels waar mensen zich aan ergeren? Klagen Europeanen over te schone lucht, te veel zwangerschapsverlof of te veel transparantie over de prijzen van medicijnen?" vraagt Eickhout zich af.

Hij wijst op de opvallende overeenkomsten tussen onder andere de lobbybrief van VNO/NCW en de voorliggende plannen. "Het lijkt er op dat de Europese Commissie meer naar de lobby van bedrijven luistert in plaats van oplossingen te zoeken voor reƫle problemen van Europeanen zoals luchtvervuiling."

De Europese Commissie stemt volgende week dinsdag officieel over het werkprogramma en presenteert dat vervolgens aan het Europees Parlement. Dat kan nog reageren voordat de voorstellen formeel worden ingetrokken. GroenLinks zal alles op alles zetten om cruciale voorstellen voor schone lucht en de groene economie levend te houden.