Maak einde woud aan zorgpolissen

GroenLinks wil dat minister Schippers haast maakt met het beperken van het aantal polissen voor zorgverzekeraars. Wat GroenLinks betreft mag de budgetpolis geschrapt worden en moet een verzekeraar alleen maar één natura- en één restitutiepolis aanbieden.

Voor het einde van dit jaar kunnen mensen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Geen gemakkelijke keuze: de NZA heeft berekend dat er zo’n 5.940 varianten te kiezen vallen. Zorgverzekeraars spelen hier handig op in door allerlei marketingacties, waarmee ze de consument over de streep proberen te trekken. GroenLinks vindt dat mensen een weloverwogen keuze moeten maken op basis van kwaliteit van zorg, en niet op prijs.

Linda Voortman: “Mensen zijn verdwaald in een woud aan zorgpolissen. Daardoor stappen ze snel over naar de zorgverzekeraar die het hardst aan ze trekt met allerlei reclamespotjes of kortingen. Uiteindelijk blijkt zo’n budgetpolis dan eerder duurkoop dan goedkoop. Ik wil dat minister hier snel een einde aan maakt.”

Schippers heeft in de zomer aangegeven het aantal zorgpolissen te willen beperken. Eerst wil ze de aanbevelingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) afwachten. Volgens GroenLinks is er nu al voldoende reden om aan de slag te gaan, nog op tijd voordat de onderhandelingen voor het volgende verzekeringsjaar van start gaan.

Aanstaande maandag zal Linda Voortman de GroenLinks initiatiefnota ‘Zorg in evenwicht’ bespreken met de Tweede Kamer, waarin ze meerdere voorstellen doet om de keuzevrijheid van de consument te versterken.