Dieselgate

Europarlement geeft enquêtecommissie dieselgate groen licht

Op initiatief van de Europese Groenen besloten de fractievoorzitters in het Europees Parlement woensdagmiddag om groen licht te geven voor een parlementaire enquête naar dieselgate, het schandaal waarbij Volkswagen sjoemelde met de tests van de uitstoot van hun dieselauto's. Vooral de precieze rol van de Europese Commissie in het schandaal moet het Europarlement onderzoeken, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. Op donderdag bekrachtigde het Europarlement die beslissing.

Deze parlementaire enquêtecommissie stelt ons in staat antwoorden te krijgen op de vele vragen die de afgelopen maanden naar boven kwamen, zegt Eickhout. “Zo zijn er indicaties dat de Europese Commissie al eerder bewijs kreeg over gebruik van deze sjoemelsoftware. Waarom werd toen niets ondernomen? Wat was de rol van de nationale autoriteiten? We hopen dan ook op volledige medewerking van alle betrokkenen om zo tot duidelijke aanbevelingen te kunnen komen voor de toekomst.”

Eickhout: “Gelukkig ziet een meerderheid van het Europarlement in dat deze kwestie de geloofwaardigheid van de EU aantast. Het is dan ook zaak om tot de bodem uit te zoeken wat er is gebeurd en hoe we dat kunnen voorkomen in de toekomst."