Veelgestelde vragen over donaties

GroenLinks vraagt met enige regelmaat om een vrijwillige donatie, zowel online als offline. We streven hierbij naar fondsenwerving die zowel oprecht als effectief is. Campagnevoeren kost namelijk veel geld. Onze campagnekas steekt karig af bij de campagnekassen van veel van onze concurrenten. Daarom rekenen we op jouw steun.

Lees hieronder de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via vragen@groenlinks.nl.

 1. Hoe kan ik doneren?

 2. Wat doen jullie met mijn donatie?

 3. Wie krijgt informatie over mijn donatie?

 4. Waarom deze donatiemails?

 5. Is het veilig?

 6. Ik doe al zoveel voor GroenLinks. Waarom krijg ik dan nog een donatieverzoek?

 7. Ik heb al gedoneerd. En dan weer een donatieverzoek? Is mijn donatie wel binnengekomen?

 8. Ik ben lid van GroenLinks en ik heb net contributie betaald. Waarom toch een verzoek om extra bijdrage?

 9. Wijzigen contactgegevens

 10. Contact met GroenLinks

 

---

1. Hoe kan ik doneren?

Als jouw mailadres in ons mailbestand staat, ontvang je donatieverzoeken. GroenLinks-leden krijgen die verzoeken minimaal twee keer per jaar. In de aanloop naar verkiezingscampagnes sturen we zowel leden als sympathisanten donatieverzoeken. Maar je kunt natuurlijk doneren op elk moment dat het jou uitkomt. Je kunt doneren via iDeal of via een overschrijving. Naar de donatiepagina (je mag contributie en andere giften aan GroenLinks bij je belastingaangifte vermelden als aftrekpost, zie ook groenlinks.nl/anbi). Als je GroenLinks-lid bent: vermeld je dan alsjeblieft 'EB' en je relatienummer bij 'Omschrijving'? Dat maakt de administratieve verwerking een stuk makkelijker. Je relatienummer vind je in bijna al onze correspondentie. Alvast bedankt!

2. Wat doen jullie met mijn donatie?

Jouw donatie wordt gebruikt voor de campagne voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. We gaan Nederland ervan overtuigen dat het anders kan. Dat het anders moet. Daar hebben we jouw bijdrage voor nodig.

De afgelopen maanden hebben we de campagnekas aangevuld met jullie donaties; ruim honderdduizend euro. Met dit geld hebben we ons kleine campagneteam compleet kunnen maken. We werken nu met Truuske en Bastiaan, die de Meetups organiseren. Lotte die de Kamerkandidaten begeleidt. Onze vormgever en onze beeldvoerder; Joost en Joey. Het online team: Rutger, Leon, Isa, Stijn en Esra. Onze redactie: Marloes, Ismay en Benjamin. Sam, die samen met de rest onze lokale campagneleiders helpt. Patrick, onze bezielende manager. En Sybren, de drijvende kracht en bedenker van veel van onze vernieuwende vormen van campagnevoeren. Samen met onze medewerkers in Den Haag werken zij elke dag keihard voor onze idealen.

Van het geld betalen we ook al onze activiteiten. De Meetups, waarvan je er mogelijk al één hebt bezocht. Onze zichtbaarheid op Facebook, waarmee we voor elke uitgegeven euro ongeveer duizend mensen bereiken. De stationsposters, die jullie straks door het hele land zullen tegenkomen.

Maar ook bijvoorbeeld de huur voor de hybride auto waarmee we Jesse snel van A naar Beter kunnen brengen. De huur van een sober appartementje bij ons om de hoek zodat we na een zeer lange werkdag meteen in bed kunnen duiken en de volgende ochtend weer verder kunnen. De lunch en soms een pizza en een pilsje voor al die vrijwilligers die onze campagne zoveel meer slagkracht geven.

Dankzij jullie steun kunnen we de ambities blijven verhogen. We willen aan het eind van de campagne een kwart miljoen ophalen. 250.000 duizend euro. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat we tot de verkiezingen wekelijks meer dan een miljoen Nederlanders bereiken op Facebook. Dat we kunnen afsluiten met een extra, en extra grote, Meetup net voor de verkiezingen. Dat we nog meer Apptivisten hebben die ons helpen om op de belangrijkste momenten zichtbaar te zijn online. Een campagnevideo die past bij onze ambities. En alle creatieve plannen die we verder nog hebben, maar nog even geheim houden.

3. Wie krijgt informatie over mijn donatie?

 Je donaties verwerken we in onze ledenadministratie (zie ook: Hoe is je privacy bij GroenLinks geregeld?). Als je meer dan € 4500 in een jaar aan GroenLinks doneert, moeten we je naam en woonplaats melden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel van onze politieke vertegenwoordigers, want die dragen een deel van hun inkomen af aan de partijkas. Het ministerie maakt jaarlijks de overzichten van giften, subsidies en schulden van alle politieke partijen openbaar (voorbeeld: 2014).

4. Waarom deze donatiemails?

Het is hard maar waar: we hebben geld nodig, veel geld. Normaal bevatten de campagnekassen van onze concurrenten miljoenen, die van ons hooguit tonnen. Elke euro doet ertoe. We willen de verkiezingen winnen. We willen een Nederland dat ons vertrouwen geeft in de toekomst. 

5. Is het veilig?

Ja. Adyen is een Nederlands bedrijf dat beveiligde betalingen aanbiedt. Het is beveiligd zodat geen derde partij kan zien wie er heeft gedoneerd, of hoeveel. Vele grotere organisaties en bedrijven voeren betalingen uit via Adyen.

6. Ik doe al zoveel voor GroenLinks. Waarom krijg ik dan nog een donatieverzoek?

Fantastisch dat je je inzet voor onze partij. Bedankt! Of je reageert op een donatieverzoek bepaal je zelf, net zoals je zelf bepaalt op wat voor manier je actief bent binnen GroenLinks. Het is niet vreemd als je het als raadslid wel welletjes vindt wanneer je een deel van je salaris aan de partijkas afdraagt, en een hele hoop tijd aan GroenLinks besteedt. Of als je als vrijwilliger al je vrije uren in de campagne stopt. Maar sommigen willen dan alsnog graag doneren. Daarom vragen we het gewoon aan iedereen. Voel je je niet aangesproken? Gooi dan de mail gewoon weg. Het is op dit moment helaas niet mogelijk om je wél actiemails en nieuwsbrieven en geen donatieverzoeken te sturen.

7. Ik heb al gedoneerd. En dan weer een donatieverzoek? Is mijn donatie wel binnengekomen?

Fantastisch dat je gedoneerd hebt. Als je een bedankscherm hebt gezien na je donatie, is je donatie bij ons binnengekomen. Toch blijven we donatieverzoeken sturen. Voel je je niet aangesproken door (opnieuw) een mail over geld? Gooi de mail dan gewoon weg. 
De meeste mensen die gedoneerd hebben, krijgen ook een bedankje. Helaas niet allemaal. Onze systemen werken nog niet zo goed als we willen. Maar we werken daar keihard aan. Als jij geen bedankje hebt gekregen: hierbij hartelijk bedankt! 

8. Ik ben lid van GroenLinks en ik heb net contributie betaald! Waarom toch een verzoek om extra bijdrage?

Teveel betalingsverzoeken achter elkaar proberen we te vermijden, en voor het grootste deel lukt dat. Maar in sommige gevallen niet (bijvoorbeeld als je contributie betaalt als wij de mailing voor extra bijdrage voorbereiden, of als je net lid bent geworden en je eerste contributie hebt betaald). Voel je je niet aangesproken door (opnieuw) een mail over geld? Gooi  de mail dan gewoon weg.

9. Wijzigen contactgegevens

Onderaan de mail vind je een aantal links. Je contactgegevens kan je het beste wijzigen via de link 'Gegevens wijzigen'. Voor actiemails en nieuwsbrieven kan je je afmelden via de link 'Afmelden'. 

Hoe is je privacy bij GroenLinks geregeld?

10. Contact met GroenLinks

We streven naar fondsenwerving die zowel oprecht als effectief is. Je opmerkingen en tips over de donatiemail zijn welkom via vragen@groenlinks.nl. We beantwoorden mogelijk niet alle reacties, maar we lezen ze allemaal en leren ervan.

1. Wat doen jullie met mijn donatie?

Jouw donatie wordt gebruikt voor de campagne voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. We gaan Nederland ervan overtuigen dat het anders kan. Dat het anders moet. Daar hebben we jouw bijdrage voor nodig.

 

Hoe kan ik doneren?

 

 • Als jouw mailadres in ons mailbestand staat, ontvang je donatieverzoeken. GroenLinks-leden krijgen die verzoeken minimaal twee keer per jaar. In de aanloop naar verkiezingscampagnes sturen we zowel leden als sympathisanten donatieverzoeken. Maar je kunt natuurlijk doneren op elk moment dat het jou uitkomt. Je kunt doneren via iDeal of via een overschrijving. Naar de donatiepagina (je mag contributie en andere giften aan GroenLinks bij je belastingaangifte vermelden als aftrekpost, zie ook groenlinks.nl/anbi). Als je GroenLinks-lid bent: vermeld je dan alsjeblieft 'EB' en je relatienummer bij 'Omschrijving'? Dat maakt de administratieve verwerking een stuk makkelijker. Je relatienummer vind je in bijna al onze correspondentie. Alvast bedankt!